Социалистите решават в събота ще има ли конгрес на БСП преди изборите
Социалистите решават в събота ще има ли конгрес на БСП преди изборите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Социалистите решават в събота ще има ли конгрес на БСП преди предсрочния вот
73538
Социалистите решават в събота ще има ли конгрес на БСП преди предсрочния вот
  • Социалистите решават в събота ще има ли конгрес на БСП преди предсрочния вот

БСП ще проведе заседание на Националния съвет на партията в събота, на което да се реши дали да има конгрес преди предсрочния вот. Това стана ясно след заседание на ръководството на социалистите. Депутати от левицата вече поискаха конгреса да се проведе през юли и на него да бъде избран нов председател на партията.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не замина за Страсбург, където се открива първата сесия на новия състав на Европейския парламент заради ситуацията в страната.

За пореден път лидерът на БСП Сергей Станишев отказа да коментира дали ще си подаде оставката и какво трябва да се случи в партията преди изборите. С мотива, че отговорите ще ги даде на пленума в събота: „Дневният ред е този, който беше утвърден: анализът на политическата ситуация, оценката на участието на БСП в управлението през последната година, която започна да се обсъжда на предишното заседание и реализацията на този мандат и задачите, които бяха поставени пред мен като председател на Националния съвет от предишното заседание на Пленума на БСП".

Малко по-късно се появи неофициална информация, че Станишев смята да предложи на вътрешнопартийни опозиционери да влязат в ръководството и предизборния щаб на партията.

Депутатът от левицата Борислав Гуцанов отрече темата да е била обсъждана на днешното заседание: „Изобщо в Изпълнително бюро не се е обсъждала темата промени в Бюрото. Имаме последна точка, която ще бъде най-вероятно на предстоящия пленум в събота - организационни въпроси".

Името на Кирил Добрев беше сред спряганите за влизане в ръководството и предизборния щаб. Той обаче беше категоричен, че нито знае за това, нито би приел. И коментира какво трябва да се случи в партията: „Оттук остава втората му стъпка, която трябва да направи елегантна, и това е на един конгрес да се избере нов лидер на БСП".

Малко след заседанието на ръководството на БСП в централата на партията пристигна бизнесменът Валентин Златев. Не стана ясно с кой е имал среща, която продължи двайсетина минути.