Последният „Будител” – изцяло бургаски
Последният „Будител” – изцяло бургаски / РИМ-Бургас

Последният брой на българското списание за история, археология и памет „Будител” е изцяло посветен на Бургас. Той носи заглавие „Древното минало на новия град” и е в памет на дългогодишния директор на Регионалния исторически музей Цоня Дражева, която ни напусна точно преди година.

Издаваното от сдружение „Кръг Будител” списание може да бъде закупено в четирите бургаски музея – археологически, етнографски, исторически и природонаучен, на цена от 4.95 лева. То съдържа интересни материали с богат снимков материал на исторически, археологически и етнографски теми.

В статията „Бургас през античността”, доц. д-р Петър Балабанов от Нов Български Университет представя малко известни факти и археологически находки, открити при разкопки в местността „Сладките кладенци”  (до бившата фабрика „Яна Лъскова”) и местността „Шилото” до „Меден рудник”.

В бургаския брой на списанието ще прочетете и за разкопките "Акве Калиде Термопилис" до Минералните бани, уникалните находки при крепостта Порос до Крайморие, интересната история на островния манастир „Света Анастасия Фармаколитрия”, "Малък разказ за Морската градина" и "Накитите от Бургаско".