Трима в ареста за разпратени мейли срещу банките
Трима в ареста за разпратени мейли срещу банките / снимка: DarikNews.bg, Русе, ДАНС
Има задържан за разпратени мейли срещу банките
73480
Има задържан за разпратени мейли срещу банките
  • Има задържан за разпратени мейли срещу банките

Общи трима души са задържани днес за разпространение на информация срещу стабилността на банковата система. В София е арестуван мъж, разпространявал мейли със спекулативна информация относно състоянието на банките в България, потвърдиха за Дарик от прокуратурата.

При специализирана операция в Русе служители на Държавна агенция „Национална сигурност”, съвместно с органи на МВР, задържаха 45-годишния Венцислав Ангелов-Чикагото. Той беше арестуван около 16.00 ч. в дома си и откаран в сградата на Областната дирекция на МВР-Русе.

Чрез профила си във Facebook и чрез клип, качен в YouTube, мъжът е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд, посочиха от ДАНС.

Пред журналисти Йордан Бонев, син на Венцислав Ангелов, предположи, че баща му е арестуван във връзка с акцията на ДАНС за предотвратяване на опитите за дестабилизация на банковата система в държавата.

При друга акция в Русе е задържан и трети мъж, уличен, че е изпращал мейлите за проблеми с ликвидността на една от банките. Разследващите са проследили всички IP адреси, през които е минавала кореспонденцията, за да стигнат до него, съобщи БНТ, позовавайки се на източници в прокуратурата. Задържаният е от София, компютърен специалист, в предишни години е засичан в хакерство.

От прокуратурата обясниха за Дарик, че именно арестът в Русе е бил повод за срещата между вътрешния министър Цветлин Йовчев, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Държавната агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев по-рано днес. Повече от два часа тримата разговаряха в сградата на ДАНС за опитите за дестабилизация на банковата система.

Трима в ареста за разпратени мейли срещу банките
netinfo

ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения - SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

Венцислав Ангелов е бивш служител на МВР. Има присъди за контрабанда и данъчни престъпления, арестуван е и за трафик на наркотици. В момента срещу него върви дело в Русенския окръжен съд за участие в международен трафик на дрога.

Йордан Бонев пък стана известен като активист на Национално движение „Свобода” на Бисер Миланов-Петното.