Робърт Палмър: Няма да се изненадам, ако Пловдив стане Европейска столица на културата
Робърт Палмър: Няма да се изненадам, ако Пловдив стане Европейска столица на културата / Ваня Трингова/Дарик радио-Пловдив
Робърт Палмър : Няма да се изненадам, ако Пловдив стане Европейска столица на културата
73457
Робърт Палмър : Няма да се изненадам, ако Пловдив стане Европейска столица на културата
  • Робърт Палмър : Няма да се изненадам, ако Пловдив стане Европейска столица на културата

Пловдив може да изненада останалите три града и да спечели кандидатурата за културна столица на Европа през 2019 г. Това каза водещият специалист в областта на Европейска столица на културата и автор на най-мащабния научен доклад за инициативата Робърт Палмър. Той пристигна за втори път в града под тепетата, за да се запознае със заключителната концепция на Пловдив за оспорваното състезание.

Остават само 20 дни остават до крайния срок, в който се подават документите за заключителния етап в надпреварата за Европейска столица на културата 2019.

„Някой от останалите кандидати са много самоуверени и си мислят, че играят във висшата лига, а останалите, по-малки градове са във втора, но това може да им изиграе лоша шега. Това е състезание и както във всяко друго, винаги може да има изненади. Ще видим кой ще спечели, защото в крайна сметка побеждава този отбор, който успее да отбележи гол”, каза в шеговития си стил специалистът.

„Поне един или два от другите градове ще бъдат много изненадани и ще се чудят какво е направил Пловдив, за да спечели. Сигурен съм, че някой дори ще намерят политически причини, за да оправдаят загубата си”, коментира Палмър.

Журито ще проверява много внимателно всичките кандидати, дали инициативата е на гражданите на Пловдив или на нещо, което е спуснато отгоре, за да се получат политически дивиденти. Поради този причина, това, което е най-важно да се направи до септември, е да се събира публична подкрепа от гражданите.

„Изключително важно е хората на Пловдив да застанат зад този проект, защото това е една страхотна възможност за града, която няма да се повтори през следващите 20 години. Сега е точното време за Пловдив, защото са събрани и енергиите и идеите и има ясна цел какво иска да постигне града. И аз като външен човек съм убеден, че Пловдив заслужава”, посочи експертът.

Палмър каза още, че някой от предложените проектите са много смели и имат намерението да променят града, а не са проекти, които изгарят като фойерверки за една нощ. Те се стремят да изградят устойчива промяна.

На въпрос на Дарик дали няма опасност културните проекти да бъдат заменени с инфраструктурни, или те ще си партнират, Палмър заяви, че културните проекти и инфраструктурните трябва да бъдат в интегрирана стратегия, която да ги комбинира, а не да се конфронтират. Но това не е често срещана практика, защото много често фокуса пада върху инфраструктурата, а не върху културата, таланта и продуктите. Двете неща трябва да вървят заедно.

Зам.-кметът Стефан Стоянов обеща големият процент от средствата да бъде предназначен за съдържание, а малка част ще отиде за инфраструктурни проекти, които е без това са залегнали в проектите на общината, защото градът има нужда от нови пространства.

При сегашното си посещение, Палмър е станал свидетел на много от нещата, които при предишното му посещение са били само идеи, а сега се реализират, като проект „Капана” или „Дизайн уик”, които допринасят за развитието на културата в градската среда.

В заключение Палмър каза, че е трудно да се прогнозира кой ще спечели, но е убеден, че ако е Пловдив, то ще е заради добрата работа, която е свършил екипът и че градът е запазил ценностите си и е използвал духа на града като вятър в платната.

„От статистическа гледна точка, шансът на Пловдив е четири към едно и така погледнато може да се каже, че е по-вероятно градът да загуби отколкото да спечели, но може да се каже, че е победа, ако Пловдив успее да запази този дух  и създаде нова енергия и надежда и потенциал за развитието на културата в града. Тогава Пловдив няма как да загуби в дългосрочен план, дори и да не спечели тази титла”.