Кога за пръв път хората решили, че идва краят на света?
Кога за пръв път хората решили, че идва краят на света? / Thinkstock/Getty Images

Кога за първи път хората са решили, че ще ги споходи масов край. И кога са чакали да свърши всичко, преди да се сетят за календара на маите.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ясно, че хората харесват идеята за общ край точно толкова, колкото не харесват идеята за индивидуален. Но когато всички сме заедно - стари, млади, бедни, богати, жени, мъже, хубави, грозни нещата изглеждат много по-добре. Щом ще се свършва, поне за всички да е едно. Но проблемът на края е, че не го знаеш кога е. Имаш идея за него, но не знаеш датата. Би трябвало никой да не го знае. Но винаги се намира някой умник, някой отличник, който има някаква представа, изчислил го е, проверил го е, приятел е със свръхсилите. Те му казали, той попитал, чертал, писал, брисал, гледал пилешки изпражнения. И ето, някой го знае края и го казва на другите.

Кога за първи път умникът е светнал непросветените? Не е ясно, но ние със сигурност знаем, че най-старият край на света е от 634 година преди Христа, римски е и е свързан с 12-те орли, които нашепвали на Ромол, кога ще свърши всичко. Какво му нашепнали е тайна. Казали му едно число, което никой не знае, но, разбира се, римляните решили, че всеки орел символизира 10 години, значи 120 години след създаването на Рим всичко свършва. Защо един орел да е 10 години? Е, защо не. И за голяма изненада, светът не свършил. Тогава други умници рекли: Ей, много сте проси. Ами орлите са 12, не е случайно. Тук са замесени дните на годината. Значи тайното число е 365, колкото са дните в годината. И следователно всичко свършва на 365-та година от създаването на Рим, което се падало през 389 година преди Христа. Но и тогава нещата не приключили.

Меренето, според предсказанието на 12-те орли и Ромол рязко губи сила, когато се появяват 12-те апостола и Исус. Нова важна личност, нови предсказания. И тук става весело, понеже християните чакат края на света, дето се вика, непрекъснато. И то не само го чакат, те го очакват, защото там ще е супер купон и ще се види кой колко струва. Тука е фалш, така че хайде да идва по-бързо. И всички започват да смятат, да търсят знаци, да виждат знамения. Свети Мартин от Тур казва, че светът ще свърши между 375 година и 400-та. Той не знае кога точно, но тогава. Симпатяга. Пет години интервал. Ириней, Юлий Африкански, Хиполит Римски казват: Абе, няма да е 400-та година, 500 година. Това е истината. Беятли Ебанскии, това е невероятно име, испански монах дава точна дата - 6 април 793 година. Това са само няколко варианта. Иначе има десетки, да не кажем стотици. Но по едно време в цялата работа се намесва папата - папа Силвестър ІІ заявява: Приятели, 1000-та година свършва светът, потвърдено е, шефът звънна. И хората му вярват. Това е папа, не е шега работа. И чакат 1000-та година да свърши светът. Всъщност през 1003 година светът свършва за папа Силвестър, той умира вероятно много разочарован и от себе си и от началството, понеже, язък за прогнозата му. Отиде му авторитетът на папа Силвестър ІІ.

1000 година минава, но ето, къде е 2000 година. Това е хилядолетието на просветения край на света, не налучкването. Астролози, физици, математици изчисляват траектории на комети, които ни удрят, смятат подредба на планети, какво ли не. И вадят по някоя точна дата. След тези просветени краища през XІX век идва бума на религиозните проповедници, особено в Америка, които също дават точни дати, до секундата точни. ? XX век е смесена работа - наука и малко тинтири-минтири.

Но през XXІ век нещата стават много особени, защото научните предвиждания се смесват с митологичните - лека щипка мистика, поръсена с извънземни. И имаме бум на краища, огромен бум. Само през миналата година светът трябваше да свърши пет пъти. Пет различни прогнози. За 2012 година имахме 4 дати, като майската е просто най-известната. Но имаме дати и за догодина. После 2018 година, 2028 година, 2129 - тази е далечна, няма страшно. Разбира се, ние най-много харесваме прогнозата за край на света на професор Джеймс Кастинг от Харвард, който казва: Да, със сигурност светът ще свърши, нивата на въглероден двуокис ще паднат и земята ще стане негодна за живот след 500 милиона години. Не е спешно, значи. Спокойно. Имате време и вие да зададете въпроса си.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук