Орешарски: Кабинетът напълно подкрепя БНБ за КТБ
Орешарски: Кабинетът напълно подкрепя БНБ за КТБ / снимка: БГНЕС
Орешарски: Кабинетът напълно подкрепя БНБ за КТБ
73376
Орешарски: Кабинетът напълно подкрепя БНБ за КТБ
  • Орешарски: Кабинетът напълно подкрепя БНБ за КТБ

Премиерът Пламен Орешарски смята, че вследствие на атаките към Корпоративна търговска банка, включително и от медиите, сме станали свидетели на класическа клиентска паника. Министърът-председателят изрази мнението си по време на среща с граждански организации.

Орешарски допълни, че заради масовото теглене на пари от банката се е стигнало до липса на ликвидност, но предстои квесторите да преценят дали банката е "декапитализирана".

Орешарски допълни, че планът за действие със ситуацията около КТБ е разработен от БНБ и правителството с лично негово участие. Премиерът каза още, че БНБ е водещата институция, но правителството подкрепя напълно действията на централната банка.

"Всички бяхме свидетели на включително и медийни атаки към тази банка, в резултат на което последва класическа клиентска паника и тегления на депозити, а това доведе до необходимостта банката да се постави под особен надзор, тъй като ликвидните й средства в голяма степен бяха изтеглени, а никоя банка не държи всички спестявания в каса, за да може да ги връща във всеки един момент. Тоест под такава угроза може да попадне всяка банка", коментира министър-председателят.

Орешарски изтъкна, че в момента банковият надзор е вкарал квестори в банката, чиято задача на този етап е да оценят активите и да преценят дали тази банка е декапиталицирана или не. "Това, че не е ликвидна, виждаме всички. Но дали е декаптиализирана или не - на този въпрос предстои да се намери отговор от оценката на активите и съпоставката със задълженията. Това сигурно ще отнеме поне седмица", каза той.

"Междувременно, за да бъдат спокойни гражданите за своите влогове, съвместно с БНБ и с лично мое участие разработихме схемата, която вече е оповестена на публиката, при която по същество банката ще смени акционерите си и ще влязат Фондът за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие. Ще изпълним ангажимента си на 21 юли банката да бъде отворена и да разполага с достатъчно ликвидни средства, така че да може да възстанови нормалната дейност, от което зависят не само спестяванията на гражданите, които са сложени там, а и нормалното функциониране на редица други предприятия, които също имат там авоари и разплащателни сметки", каза премиерът.

Уважаеми читатели, до момента коментарите към статиите бяха заключени на основание Чл.152 „а" от Закона за кредитните институции. Отново отваряме възможност за Вашите коментари. Молим Ви да се въздържате от разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

Екипът на сайта си запазва правото да премахва коментари, които счете, че нарушават законовите предписания.