Милчо Левиев и братя Владигерови - ефектен финал на Фестивала на камерната музика
Милчо Левиев и братя Владигерови - ефектен финал на Фестивала на камерната музика / Дечо Йотовски

Завладяващ артистизъм, забавни импровизации, чувство за хумор и виртуозни изпълнителски умения, демонстрираха на снощния си концерт джаз-легендата Милчо Левиев и братята Владигерови.

С тяхната изява беше сложена и точка на 50-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив.

С великолепния си концерт, музикантите направиха демонстрация как трябва да изглежда мостът между поколенията, който може да бъде изграден само чрез професионализъм и талант.

Младите братя не само великолепно партнираха на доайена на българския джаз Левиев, но и се забавляваха от сърце.

Джаз импровизациите се преплитаха с класически парчета, в които се долавяха елементи от композиции на великите Панчо и Александър Вледигерови.

Прекрасното настроение стигна до крайния си предел, когато музикантите изпълниха една забавна пиеса на бащата на младите музиканти - Александър Владигеров, която е била забранена през 50-те години, защото се е смятала за „идеологическа диверсия“. Буги-вуги-то, израз на бунтарския порив на Владигеров, беше изпълнено с много чар и настроение от синовете на композитора, а на рояла им акомпанираше Милчо Левиев.

Залата избухна в неудържими аплодисменти, а музикантите възнаградиха присъстващите с композиция от най-новия албум на братя Владигерови, изпълнена на четири ръце на рояла от Косьо и Милчо. Младият Александър Владигеров не остана по-назад и засвири на два тромпета едновременно. Настрноение и усмивки следваха след всеки остроумен ход, неочакван финал а ла Левиев или Владигерови. Взривове от смях съпровождаха импровизациите им на пиано и приятелските им закачки.

Изключително емоционалният финал, остави незабравими преживявания във всички, които имаха удоволствието да присъстват на заключителния концерт на Международния фестивал на камерната музика.

Както си му е реда, в края на събитието бяха раздадени плакети и бяха казани много мили думи към участниците, спонсорите и организаторите, а публиката остава с надеждата, че и следващата година ще има удоволствието да се наслади на подобна силна програма.