Има опасност от повторно активизиране на свлачището в „Аспарухово”
Има опасност от повторно активизиране на свлачището в „Аспарухово” / Dariknews.bg

Ако дерето над квартал „Аспарухово” не бъде почистено до края на седмицата, съществува опасност свлачището да се активизира отново, тъй като предстоят валежи. Това заяви пред Дарик общинският специалист инж. Олег Колев.

Той увери, че в квартала се работи усилено, като доброволците и екипите продължават да чистят. „Надяваме се, че в идните дни ще успеем да почистим дерето”, обясни Колев.

До момента в Община Варна са получени общо 10 сигнала за активизиране на свлачища. Направената проверка е показала, че с изключение на две-три от тях, останалите са локални и по-малки, като по думите на Олег Колев няма повод за притеснение.

„Единствените по-сериозни свлачища са в дерето на „Аспарухово” и местността „Пчелина”. Останалите са се активизирали вследствие на обилните дъждове в последните дни, като на места пътят е изронен или се забелязва свличане на пръст. Пример за това е свлачището на „Аладжа манастир”, което всяка година по това време се активизира. Подобен е и случаят с дерето на кръстовището на бул. „Република” и „Трети март”, каза Колев.