Колкото пъти БСП се е прегърнала с ДПС, толкова пъти е платила цената
Колкото пъти БСП се е прегърнала с ДПС, толкова пъти е платила цената / DarikNews.bg, архив

"Колкото пъти БСП се е прегърнала с ДПС, толкова пъти е платила цената. Само че, когато миналата година трябваше да се решава какво да се направи, имаше две възможности - правителство или нови избори", коментира депутатът от БСП Йордан Стойков.

Спирането на Европейските програми няма нищо общо с ДПС, ГЕРБ или друга партия, е категоричен народният представител. Според него България е залог в геополитическото противопоставяне между Русия и САЩ:

"България е залог в геополитическото противопоставяне между Русия и САЩ дори не между ЕС и САЩ. И този залог се казва "Южен поток". Американците казват, че нямат нищо против Европа да купува газ от Русия, но той трябва да минава през американски тръби. Едно от първите решения на правителството в Украйна е разделяне на мрежата от транспортния газопровод, който е обявен за приватизация. Синът на Джо Байдън е изпълнителен директор на тази компания. Ако има "Южен поток" Украйна остава ненужна като транспортна страна. Това не е изгодно за САЩ и те имат механизмите да влияят върху ЕС.

Спирането на проекта не може да стане в Италия, защото е крайна страна, може да стане в България. Натискът върху нас може да бъде с европейски средства - или губим 5 млрд. или спираме "Южен поток". Формалното основание е, че една от фирмите в консорциума за строителство вероятно е близка до Путин. Но има реален риск тръбите да минат през Турция, Гърция, Хърватия и от там да отидат в Италия. Русия има капацитет да подава 100 млрд. куб. м. газ в Европа.

По "Северен поток" текат 30-35 млрд. куб. м. "Южен поток е оразмерен за над 60 млрд. куб. м. газ и транзитните такси, които сега отиват в северните държави, биха се пренасочили към южните страни.

Сега спряхме "Южен поток" - ще ни пуснат парите по програмите".