Водата в „Аспарухово” не става за пиене
Водата в „Аспарухово” не става за пиене / Sofia photo agency, архив

Питейната вода в район „Аспарухово" да не се ползва за пиене и за приготвяне на храна. За това предупреждават от Регионалната здравна инспекция.

Във връзка с обявеното бедствено положение на територията на район „Аспарухово", инспектори от отдел „Държавен здравен контрол" при РЗИ-Варна извършват предварителна оценка на състоянието на водоподаването и пробонабиране за изследване на качествата на питейната вода в рискови обекти с обществено предназначение. Наблюдението ще продължи и през почивните дни.

Издадено е предписание до „ВиК-Варна" ООД за повишаване на работната доза хлор при обеззаразяването на водата и за провеждането на учестен мониторинг.
Препоръчва се ползването на бутилирана вода. За резултатите от периодичните лабораторни изследвания, както и за отмяна на забраната, населението ще бъде допълнително уведомено.

Състоянието на ВиК системите в бедстващите райони са в много добро състояние. Това заявиха от ВиК-Варна във връзка с бедствената ситуация във Варна и кв. „Аспарухово".

Има нарушено водоподаване във високите зони на кв. „Аспарухово" във връзка с липсата на ток в района.

От„Енерго-про" са уверили, че работят усилено по възстановяване на електрозахранването и възможно най-бързо ще бъде възстановено.

В района работят 15 екипа и 5 канални машини, които са оборудвани с помпи за отводняване на обществени сгради и частни имоти, багери и камиони за изнасяне на отпадъците.

Причината за бедствието не е скъсан резервоар на ВиК. „Това са зловредни слухове и такава авария няма. В района са паднали валежи над 3 милона кубически метра и друга причина, освен дъжда, за възникналата ситуация няма, категоричен е управителя на водоснабдителното дружество Валентин Вълканов.

ВиК-Варна реагира първо в бедствената ситуация, тъй като има денонощни дежурни екипи, заявяват още от дружеството.