Река Янтра заля части от В. Търново, Проходът на Републиката остава затворен
Река Янтра заля части от В. Търново, Проходът на Републиката остава затворен / Дарик нюз, архив

Река Янтра е заляла мостът в квартал  „Чолаковци” във Велико Търново около 23.00 часа, достигайки 869 сантиметра. В следващите часове нивото е останало критично. Подстъпите към църквата „Св. 40 мъченици” са под вода, отнесена е подпора на Владишкия мост. Пристъпено е към евакуация на живеещите около реката хора, за щастие няма пострадали. В момента нивото на реката е около 5 метра. Затворен за двежение е и Южният пътен възел край Велико Търново.

Обявено е бедствено положение в някои от селищата в общината.

Най- критична снощи бе ситуацията в градовете Килифарево и Дебелец, където река Белица преля и се наложи хора да търсят спасение по високите етажи на къщите си. 
Около 30- 40  къщи са пострадали от приливна вълна по поречието на река Белица в Килифарево, съобщи кметът на града Димитър Събев. Щети са нанесени и на блоковете край реката, чийто мазета и приземни етажи са наводнени. Отнесен е мостът към Килифаревския манастир. Мостът в центъра на града е устоял на стихията. Пожарникари и екипа на Гражданска защита са евекуирали хората. И в момента в района електрозахранването е прекъснато.

Сложна е ситуацията и в Дебелец, където също има наводнени дворове и къщи, както и обекти в Промишлената зона, отнесени са коли. Без ток са доста селища в Общината, други се без вода, тъй като пороят е залял водопроводите.

Река Белица затвори и Прохода на републиката – изкъртени са мантинели и огромни парчета от асфалта, има паднали дървета.

През нощта са евакуирани жители на село Първомайци и град Долна Оряховица,където минава Янтра, в момента критичното й ниво е край Поликраище.