Защо за блондинките се смята, че са по-глупави от брюнетките?
Защо за блондинките се смята, че са по-глупави от брюнетките? / Thinkstock/Getty Images

Защо за блондинките се смята, че са по-глупави от брюнетките? Факт, така се смята. Нещо повече, смята се, че са по-глупави и от червенокосите. Има ли някакво основание това схващане?  На какво се дължи това?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Една блондинка хванала златна рибка. Пусни ме, казала златната рибка, ще ти изпълня едно желание. Ами, искам да помисля малко, казала блондинката. И рибката заплакала, защото това желание не можела да изпълни.

Да, блондинките са комедиен стереотип, точно както полицаите, евреите, перничаните и други подобни социокултурни групи. Защото човек има нужда да си прави шега с някого. Нали така? Но от кога рус значи глупав, а не да кажем червенокос или кестеняв да означава глупав? Формално от 1775 година, ако трябва да бъдем съвсем точни.

Причината е Катрин Розали Жерар Дут - невероятна красавица, придворна, инспирация за художниците и естествено руса. Дут станала обект на подигравка в сатирата "Странностите на цветето", където се осмивала странната и особеност да мълчи дълго преди да каже нещо. Розали обмисляла внимателно думите си, но въпреки това си била глупава. Хората я наричали глупавата руса Розали, а понякога само глупавата блондинка. Въпреки тъпотата си Розали се радвала на мъжкото внимание и завистничките и, най-вече жени, смятали, че красотата и компенсира тъпотата. Русото минавало за по-красиво от черното, понеже било по-рядко. И така се появил терминът "глупава блондинка", който получили и други дами, не само Розали.

Проблемът се крие в следното. Според общото схващане, русите са по-красиви и имат нужда от по-малко усилия. Следователно им е по-лесно в живото и нямат нужда да се напрягат, значи са тъпи. Така в европейската култура се появили два стереотипа - глупавата блондинка и фаталната блондинка. Най-ясно различимо е това в киното. Грейс Кели, Ким Новак, Вероника Лейк - това били русите сърцеразбивачки в златните години на киното, което предпочитало, както знаете, блондинки. Чеи Мейсвилд, Мей Уест, Бриджит Бардо и дори Мерилин били вятърничавите и глуповати блондинки. Ето защо дори днес блондинките хем минават за глупави, хем за неустоимо фатални. И всичко е заради онази руса Розали от френския двор и нейните тъмнокоси завистнички.

Но този стереотип, за който днес говорим, е по-стар от Розали Дут, защото русият ген е на 11 000 години и е запазен просто защото русите винаги са били по-сексуално атрактивни. И следователно винаги са били обект на завист. Според едно проучване 63% от хората, които разпространяват стереотипа за глупавите блондинки са всъщност жени. Ето защо вицовете за блондинки всъщност не са толкова шега, колкото еволюционно отмъщение. И са толкова кратки, за да могат да ги запомнят брюнетките.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук