Порои и силен вятър нанесоха щети в много райони в цялата страна
Порои и силен вятър нанесоха щети в много райони в цялата страна / снимки: DarikNews.bg, БГНЕС

Порои, гръмотевични бури, градушки и ураганни ветрове вилняха в страната цяло денонощие. На 170 сигнала са реагирали екипите на пожарната в страната във връзка с тежката обстановка след дъжда и бурите за днес. 153 от сигналите са за спасителни дейности.

Обилният валеж в Шуменско предизвика преливане на реките в селата Вехтово и Дибич преливат, информират от местната администрация. Във Вехтово има наводнени къщи, като водният стълб е бил един метър над моста в селото. Една възрастна жена е изведена от наводнения й дом.

В следствие на силния дъжд бул. „Ришки проход” в Шумен е непроходим,  има и закъсали и автомобили. Новоположеният асфалт на кръстовището на ул.„Шуменска комуна” е изровен, има опасна дупка. Сигнализирана е фирмата изпълнител, която изгражда социалната къща в района, за да запълни временно отворената дупка и да се предотвратят произшествия.

Представители на Щаба по бедствия и аварии ще направят оглед на речното корито в кв. „Макак”, където се очаква се водата да се покачи.

Сериозни поражения нанесоха поройните дъждове в бургаското село Маринка. 150 м асфалт от ул. „Странджа” там е отмито. Наводнени са имоти по улиците „Оборище”, „Велека” и „Стефан Караджа”.

Община Бургас подготвя преписка със снимков материал и експертна оценка, с която ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за подпомагане към Министерския съвет. Създава се организация и започна отвеждане на повърхностните води по критичната инфраструктура, за да се отвори фронт за нейното възстановяването.

Порои и силен вятър нанесоха щети в много райони в цялата страна
netinfo


Тежко е положението в селата Чавдар, Мирково, Църквище, Карлиево в Средногорието. В Община Чавдар е обявено бедствено положение, няма и ток. Електрозахранването е спряло вчера около 17.00 ч, когато заради бурята са били съборени стълбове с високо напрежение. В Златица, Пирдоп и община Чавдар има 100 сгради, които са повредени от дъжда.

Жителите вече търсят помощ и се правят описи на щетите. „Щетите към момента се оценяват приблизително на 2,5 млн. лева”, заяви кметът на Чавдар Пенчо Геров. В селото има две къщи с разрушени покриви, има къщи с изпочупени прозорци. Има затисната кола от паднал дувар върху нея. Самата сграда на общината, която е наскоро ремонтирана, е с изпочупени прозорци.

В Пирдоп също има разцепени на две дървета и паднали електрически стълбове. Натрупаните ледени топчета по пътищата са повече от педя. Освен в Чавдар е обявено бедствено положение и в Мирково, и частично бедствено положение в Златица.

Четири села в община Карлово - Климент, Войнягово, Дъбене и Каравелово, пострадаха от пороя и бурята миналата нощ. Около 15 къщи в ромската махала на карловското село Климент бяха наводнени от пороя, изсипал се в Подбалкана. Паднали са няколко селскостопански постройки, съобщи за Дарик зам.-кметът на Карлово Данка Зидарова-Люртова.

Пожарната вече е отводнила всички наводнени къщи. Около 11.00 ч. е започнало разчистването с багер на улиците и каналите в село Климент, съобщи тя. От рано сутринта хората сами почистват къщите си от тиня и кал, донесени от придошлите води.

Заради пороя снощи съседните села Войнягово и Дъбене са останали без ток, но екипи на ЕВН са отстранили авариите късно през нощта. На този етап няма бедствено положение, уточни зам.-кметът.

Порои и силен вятър нанесоха щети в много райони в цялата страна
netinfo


Изпускането на язовир „Климент”, който всеки момент може да започне да прелива, е планирано за следобед. По-малко от 50 см остават до преливника на водното съоръжение, което се стопанисва от „Напоителни системи”. Затова специалистите са решили да бъде изпусната малка част от обема на язовира, тъй като довечера се очакват нови проливни валежи. Пътищата до и около селото също са под вода.

Днес и утре комисия от община Карлово ще описва щетите в село Климент. В понеделник ще внесем доклад в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет, допълни зам.-кметът на община Карлово. Мълния е ударила три карловски квартала. Изгорели са електроуредите на десетки домакинства. По думите на хората това се случва за втори път тази година.

Част от къща в старозагорския квартал „Лозенец” се е срутила след снощните обилни валежи. Живеещите в нея не са пострадали. Евакуирани са и са прекарали нощта при съседи. Помещения в други пет къщи са наводнени.

Междувременно и шестте язовира, които са в Търговищка област, се изпускат контролирано. Според управителя на „Напоителни системи”-Русе Валя Евтимова, мярката е взета заради очакваните поройни дъждове в дните до края на седмицата.

Според информацията на русенската служба, в момента обемите на язовирите в Търговищко са около и малко под контролните. Най-много вода - около 2 куб.м/сек, се изпускат от язовирите Красноселци, Съединение и Ястребино. Според Евтимова всички реки на територията на клон Долен Дунав са спокойни. До 20 дни може да продължи контролираното изпускане на водоемите, с което се цели и сигурността на съоръженията, заявят от „Напоителни системи”-Русе.

Над 40 къщи в село Кочан край Сатовча са наводнени след проливните дъждове, съобщи за Дарик кметът на Сатовча Арбен Мименов. По думите му ситуацията в на територията на цялата община е много тежка. „Улиците се превърнаха в реки, на места водата е отнесла и част от асфалта. Токова нещо до момента не сме виждали”, коментира Мименов.

Голям брой засегнати къщи има и в селата Вълкосел, Слащен, Фъргово и Плетена. При проливните дъждове няма сериозно пострадали хора. Поройният дъжд е съборил подпорна стена, като заедно с нея е паднал и лек автомобил. По думите на Мименов част от канализацията е разместена, вследствие на силния напор на водата в реките. В общината има и много запушени шахти. От снощи обикалят комисии, които описват щетите.

Труп на мъж е намерен тази сутрин между кварталите „Марийно” и „Вулкан” в Димитровград, които снощи бяха връхлетени от мощна гръмотевична буря и порой. Тялото е било открито от местни жители в дълбока локва. Все още не е ясна причината за смъртта.

От полицията в Хасково заявиха, че становището на съдебния лекар е, че при първоначалния оглед на трупа не са констатирани следи от насилие. Оттам допълниха, че сигналът за инцидента е постъпил днес сутринта от дъщерята на мъжа, която се притеснила, тъй като не се е прибрал.

Цяла нощ огнеборците са отводнявали къщи и една детска градина в Димитровград. Освен това са разчиствали и паднали дървета в Харманли и Тополовград.

Порои и силен вятър нанесоха щети в много райони в цялата страна
netinfo


Поройният дъжд, изсипал се днес към 16.30 ч. над Благоевград, наводни детска градина и училище. Няма пострадали. Към 18.20 ч. е подаден сигнал за наводнение в детската градина, намираща се до VIII СОУ в жк „Еленово”. Сигналът за наводнението е подаден от живущите в блока срещу градината, които видели, че водата влиза вътре. Екип огнеборци, в случая отводнители остана да търси достъп до градината, която не бе толкова наводнена.

От служба „Пожарна безопасност и защита на населението” съобщиха, че след проливния дъжд в София този следобед има подадени два сигнала за паднали дървета в града. Отстранени са падналите камъни и клони от ул. „5010” и е възстановено движението на автобусни линии 8 и 14 в София. На място са работили екипи на звеното за аварийна дейност и от районната администрация. Проблеми с оттичане на водата е имало при трамвайния път под надлез „Надежда”.