Шефът на НСИ: Преференции да стимулират за адресната регистрация
Шефът на НСИ: Преференции да стимулират за адресната регистрация / снимка: Sofia Photo Agency
Шефът на НСИ: Данъчни преференции да стимулират хората за адресната регистрация
73208
Шефът на НСИ: Данъчни преференции да стимулират хората за адресната регистрация
  • Шефът на НСИ: Данъчни преференции да стимулират хората за адресната регистрация

Хората да се стимулират да обявяват реалната си адресна регистрация чрез данъчни преференции. Тази идея лансира новият шеф на Националният статистически институт Сергей Цветарски след конференция, посветена на работата по Преброяване 2021 г. Според Цветарски - хората сами трябва да имат интерес да сменят адресната си регистрация, ако се преместят да живеят на друго място.

Сред основните проблеми, коментирани от статистиците, са въвеждането на повече информационни технологии при следващото преброяване. Друга идея, по която експертите работят, е да въведат отговор „не се самоопределям" на въпросите за етническа и религиозна принадлежност, но така да задължат хората да им отговарят. При преброяването през 2011 г. около 650 000 души отказаха да отговорят на тези въпроси.

Статистиците са обсъдили възможността при следващото преброяване отговорите на въпросите за етническа принадлежност, религиозни убеждения и майчин език да са задължителни, обясни Сергей Цветарски. "Доброволността на самоопределянето да бъде гарантирано със специален отговор - "не се самоопределям". Тогава ние бихме получили 100 процента отговори по този въпрос, но няма да решим въпроса с определянето на всеки един човек към една от познатите ни етнически групи, майчин език и така нататък, а те ще бъдат включени в групата "не се самоопределям", обясни Цветарски.

За повече административни регистри и възможности за гражданите призова Цветарски. "Това е примерно за плащане на данъците, което би могло да се създаде преференция за тези, които обявяват, че си сменят адреса или отиват да живеят в чужбина. Когато напускат за определено време, могат да си спестят плащането на определени данъци и такси и така нататък, ако го заявят в съответната служба", каза новият шеф на НСИ.

На въпрос на Дарик дали данните на статистиката могат да изчистят „мъртвите души" в изборните списъци, Цветарски отговори: "Ние събираме данни, но те са на декларативен принцип. Тези данни не могат да бъдат използвани за избори по две причини: първо, ние имаме задължение да не предоставяме никаква индивидуална информация на никого, включително и на съда и отказваме такива искания, а второто е, че тези информационни системи, като ГРАО например работят само на базата на документи. Това е и причината за така наречените мъртви души или фантоми. Никой не ги е дописал или никой не ги е оставил нарочно там".

Цветарски е категоричен, че преброяване 2011 г. не може да бъде определено като „провал", но със сигурност има пропуски, които не бива да бъдат допускани след седем години.