Яйцето или кокошката?
Яйцето или кокошката? / Thinkstock/Getty Images

Яйцето или кокошката? Този въпрос е с автор Аристотел, който вече, уви, не е сред нас. А и да беше, съмнявам се, че щеше да праща въпросите си точно на Питанка.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

В интерес на истината Аристотел не поставя точно така оригиналното си питане. Той казва: "Ако е имало първи човек, той е бил роден без баща и майка, което е странно, понеже в природата би трябвало да има първо яйце, от което се е родило първото пиле. Или първо пиле, което е снесло първото яйце. Забелязвате, че Аристотел се интересува повече от хората, отколкото от яйчено пилешката репродукция. Но през годините, особено в Средновековието, изведнъж мислителите си казали: "Е, Аристотел няма какво да обяснява за първия човек, там работата е ясна, четете библията. Дайте яйцата и кокошките да оправим ние".

От биологическа гледна точка отговорът е ясен. Яйцеполагащи видове е имало и преди пилетата, така че яйцето е първо. Но това, разбира се, не променя нищо. Просто трансформира въпроса за произхода от яйцето или кокошката в яйцето, или кокоше подобния динозавър. Всъщност наскоро някакви типове от Шефилдския университет сериозно задълбаха в проблематиката, така че доказаха как протеинът, необходим за яйчената черупка, може да се произведе само в тялото на пиле. Тоест формално пилето е първо. Така тълкува пресата новината. Иначе самите учени казват, че това откритие напълно обезсмисля въпроса. Протеинът всъщност показва, че яйце е имало и преди кокошката и преди яйцето. Същото важи и за кокошката. Тотална главоблъсканица. Затова, нека зарежем науката.

Цялата работа е в това, че и яйцето и кокошката, независимо кой е бил първи, отиват на едно и също място - в храносмилателната, а по-късно в отделителната ни система, което е много философски отговор за произхода. Защото всъщност няма значение от какво сме се получили, а какви ще станем. Да се върнем на оригиналния въпрос на Аристотел. Аристотеле, според нас, кои са майката и таткото на първия човек има значение само до момента, в който първият човек не направи нещо наистина тъпо или умно, така че да няма вече значение семейството му какво е. В терминологията на яйцата и кокошките ще кажем, че и от най-глупавата кокошка може да се пръкне яйце бияч, както и най-мъдрият чифт яйца са безсилни пред световното кокошество.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук