БАН: При трус от 7 по Рихтер в София загиналите ще са около 4500
БАН: При трус от 7 по Рихтер в София загиналите ще са около 4500 / снимка: БГНЕС, архив
БАН: При трус от 7 по Рихтер в София загиналите ще са около 4500
73188
БАН: При трус от 7 по Рихтер в София загиналите ще са около 4500
  • БАН: При трус от 7 по Рихтер в София загиналите ще са около 4500

Сградният фонд в България е изключително уязвим от земетресения. Това обяви проф. Емил Ботев - директор към департамент "Сеизмология" на БАН по време на международна конференция за катастрофичните рискове в страната ни.

По думите му при земен трус около столицата с магнитуд 7 или над 7 по скалата на Рихтер, над 2 милиона души ще бъдат засегнати.

Той посочи, че при подобен трус загиналите ще бъдат около 4500 души, а над 20 000 ще бъдат ранени. Професорът каза още, че разрушените сгради само в София ще бъдат над 40 хиляди, а щетите ще са за около 20 милиарда евро.

Според експертите в страната ни трябва да има по-добър контрол на строителството , както и да се инвестира в подсилването на стари сгради.

Според проф. Емил Ботев в страната ни много силни земетресения (такива с магнитуд над 7 по Рихтер) стават средно по веднъж на 200 години. Той посочи, че в следващите години може да се очакват трусове:

„За района на София при земетресение с магнитуд 7 се оказва, че ще бъдат засегнати близо 2 млн. души. Около 40 000 сгради от общо 180 000 сгради ще са засегнати или разрушени, убитите ще са около 4500, а ранените - около 20 000. Щетите ще са за минимум 20 млрд. евро".

Проф. Йордан Милев от Строителния факултет на Университета по архитектура строителство и геодезия заяви, че трябва да се вземат мерки преди природното бедствие, като се подсилят сградите.

„Според мен трябва да изискват институциите едно качествено проектиране, което да намалява риска за сградата. Да се стимулират и хората, които строят сгради с по-нисък сеизмичен риск, както е в страни като Япония, САЩ и други, в които сеизмичният риск е фактор", уточни той.