Албанската полиция атакува кралството на канабиса
Албанската полиция атакува кралството на канабиса / снимка: Guliver/Getty Images

Албанската полиция започна операция в село Лазарат, на 240 км южно от Тирана, известно като "кралството на канабиса", но жителите откриха огън срещу силите на реда.

Селяните използвали картечници и противотанкови ракети, за да попречат на полицията да влезе в селото, съобщиха органите на реда в комюнике.

"Около 500 полицаи бяха разположени около село Лазарат и са готови да се намесят, за да унищожат полетата с канабис. Полицията реши да продължи операцията", допълни същият източник.

Според източници на място изстрели били чувани цяла нощ в област Гирокастро, където се намира село Лазарат с 2200 души население. Според доклад на италианската полиция селото произвежда 900 тона канабис на година на стойност около 4,5 милиарда евро или близо една трета от БВП на Албания, пише БГНЕС, като се позовава на АФП.

Според добре осведомени източници специалните сили също са пристигнали на място, за да подкрепят полицията. Водят се преговори между силите на реда и жителите на селото, за да предадат оръжието.