Хиляди дружества закъсняват с вноски по ДДС
Хиляди дружества закъсняват с вноски по ДДС / снимка: frognews.bg

2 752 регистрирани по закона за ДДС дружества от област Пловдив имат повече от 3 невнесени месечни вноски за данъка върху добавената стойност, съобщиха от НАП. Законът предвижда възможност те да бъдат дерегистрирани по ЗДДС, ако не платят.

Това е процедура, която може да засегне неблагоприятно търговските дружества, защото ги лишава от възможността да начисляват данъка при доставките си и съответно ограничава правото на данъчен кредит на техните контрагенти. Фирмите вече са получили персонални имейли от приходната агенция с покана за внасяне на просрочените задължения.

Директорите на териториалните дирекции на НАП в цялата страна се срещат лично с над 300 фирми, които имат задължения към бюджета за над 100 000 лв. На срещите се обсъждат възможностите за обезпечаване на дълговете, включително плащане на части по индивидуални погасителни планове. От фирмите се очаква да платят в двуседмичен срок или  да предоставят имущество, с което да гарантират задълженията си и да сключат споразумение за плащане на части.