Според ръководството на КТБ действията на разследващите били шоу
Според ръководството на КТБ действията на разследващите били шоу / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Според ръководството на КТБ действията на разследващите били шоу
73162
Според ръководството на КТБ действията на разследващите били шоу
  • Според ръководството на КТБ действията на разследващите били шоу

Не дванадесет, а шестима души, свързани с Корпоративна търговска банка, са били разпитвани като свидетели миналия петък. Изпълнителният директор на банката Илиян Зафиров и Георги Христов, член на управителния съвет, съобщиха, че разпитваните така и не разбрали защо са привикани.

От банката отрекоха както медийни публикации и съобщение от прокуратурата, че разследващи са влезли в офиси на Корпоративна търговска банка, така и твърденията, че Цветан Василев поръчал убийството на Делян Пеевски.

В хода на пресконференцията беше съобщено, че депутатът Делян Пеевски няма задължения към банката, защото по закон не може да притежава търговски дружества. Заеми имала майка му - Ирена Кръстева, които били обслужвани навреме.

Георги Христов съобщи, че напрежението между Делян Пеевски и мажоритарния акционер в банката Цветан Василев възникнало заради две експозиции към "лица, които формално нямат нищо общо с Делян Пеевски". Проблемните кредити били около 25-28 млн. лв. Плащанията били спрени, а банката започнала мерки за блокиране, посочи Христов.

"Упражнявайки законовите си права, ние получихме този тип реакция от прокуратурата и медиите с абсолютно безумното и смешно - не знам как да го нарека, то е възмутително да го произнасям, обстоятелство, че господин Василев бил поръчител на господин Пеевски. Че кой убива длъжника си, бе, хора това е просто нелепо", каза той.

След пресконференцията Георги Христов посочи, че въпросните проблеми дружества били свързани с Делян Пеевски в медийни публикации. "Дотолкова, доколкото се твърди в медиите от повече от година, че те са свързани с дружества, които гравитират около Булгартабак холдинг", каза той.

Георги Христов посочи, че акцията на прокуратурата и разследващите е било нескопосано шоу. Два дни преди операцията в петък четирима членове на управителния съвет получили призовки. На въпроса кой има интерес от това "шоу", Христов заяви: "Прокуратурата и този, който очевидно я владее и аз питам кой владее прокуратурата".

Георги Христов отказа да отговаря на въпроси за Цветан Василев, който е на планирано бизнес посещение в чужбина. Но припомни, че Пеевски и Василев нееднократно са декларирали своето близко отношение.

От Булгартабак холдинг бяха категорични, че нямат кредити в КТБ. "Към 16 юни 2014 г. дружествата от група Булгартабак нямат кредити в Корпоративна Търговска Банка (КТБ). Всички такива са погасени. В момента компанията е в процес на закриване на всички свои банкови сметки в КТБ", заявяват от Булгартабак.