Чобанов призна: Може да бъде понижен кредитният рейтинг на България
Чобанов призна: Може да бъде понижен кредитният рейтинг на България / Sofia Photo Agency, архив
Чобанов призна: Може да бъде понижен кредитният рейтинг на България
73149
Чобанов призна: Може да бъде понижен кредитният рейтинг на България
  • Чобанов призна: Може да бъде понижен кредитният рейтинг на България

Заради политическата нестабилност може да бъде намален кредитният рейтинг на страната ни. Това призна в интервю за Дарик финансовият министър Петър Чобанов. Въпреки че всички макроикономически показатели на страната ни са много добри, подобрява се средата за правене на бизнес и се увеличава вътрешното потребление, вероятно "Стандарт енд Пуърс" ще намалят рейтинга ни, допълни Чобанов.

Той отказа да посочи от бюджетна гледна точка коя е най-подходящата дата за предсрочни избори, но бе категоричен, че работата по бюджета за следващата година вече е започнала.

"Те още предния път, в края на миналата година казаха - ако политическата нестабилност продължи, ние ще намалим кредитния рейтинг. Рисковете за това да бъде намален кредитният рейтинг, поради политическата нестабилност, са по-високи, отколкото бяха в края на миналата година. Възможно е да има подобно негативно решение на S&P - те по принцип са консервативна рейтингова агенция. Те дори намалиха кредитния рейтинг на САЩ", коментира Чобанов.

По думите му бихме могли евентуално да очакваме и подобно решение: "Те ясно го заявиха. Ако продължава политическата нестабилност, това забавя някои реформи и може да се отрази негативно на икономическото развитие. Към момента нямаме негативно отражение върху икономическото развитие, напротив. Ако гледаме бизнес климат, потребителско доверие, самият растеж на потреблението, инвестициите - говори, че се случва точно обратното. Бизнес средата се подобрява, започва да се инвестира, започва да се създават нови работни места, което увеличава потреблението на хората и оттам расте брутният вътрешен продукт. Икономическо влияние в момента на политическата нестабилност няма, но за всички е видно, че има политическа нестабилност, което може да доведе до подобно решение".