Жива верига от дупничани: Няма да дадем джамията
Жива верига от дупничани: Няма да дадем джамията / снимки: DarikNews.bg, Маргарита Петрова, Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

С жива верига, ръка за ръка дупничани заявиха, че няма да дадат джамията на Мюсюлманското вероизповедание.

Софийски апелативен съд заседава по искане на Мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на мюсюлманските вероизповедни общини и сгради в България от началото на 20 век.

Стотици дупничани се стекоха на пл. „Свобода" за протеста, тъй като една от сградите е и дупнишката джамия, която е паметник на културата и изложбена зала.

Българското знаме беше спуснато на джамията, българският химн звуча по време на протеста, с който жителите на града заявиха категоричната си позиция. Директорът на Историческия музей-Дупница Анелия Геренска разказа за историята на сградата, която е била затвор с директор Яне Сандански и е построена върху християнската църква "Св. Георги".

Идеята за импровизираното бдение бе на кмета на града инж. Методи Чимев, който повтори отново заканата си: "Докато аз съм кмет, мюзеин в Дупница няма да пее. Уважавам всички, които изповядват различните религии, но ние държим на българското", коментира Чимев. „Дано проблемът бъде разрешен разумно" допълни градоначалникът.

Жива верига от дупничани Няма да дадем джамията
netinfo

Междувременно около 60 души протестираха пред Съдебната палата, в столицата, срещу връщането на джамията в Кюстендил и други имоти на Главното мюфтийство. На протеста присъстваха кметът на Кюстендил Петър Паунов, футболни привърженици, заедно с председателят на сдружението - Елена Ваташка, представители на Национал-демократична партия и недоволни граждани.

Протестиращите носеха плакати с надписи: „Да съхраним българските паметници на културата" и „Европа с музеи, не с джамии, не на ислямизацията".

Жива верига от дупничани Няма да дадем джамията
netinfo