Каква е разликата между духовете и призраците?
Каква е разликата между духовете и призраците? / Thinkstock/Getty Images

Каква е разликата между духовете и призраците? Не са ли призраците духове с чаршафи?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Често пъти хората бъркат духовете и призраците и не могат да разберат къде е разликата. А разлика има. Нека да започнем най-напред с духовете. Представи си, че имаш рожден ден и, естествено, има торта. Какво трябва да направиш? Да духнеш свещите. Поемаш въздух, духаш и пламъчетата им угасват. После всички пляскат и ядете. А как точно угасват свещите? С нещо невидимо, което излиза от теб. Нали така?

Ако попиташ някой умен и знаещ човек, той ще ти каже, че това, с което си загасил свещите, е издишания въздух, въглероден двуокис, който дробовете ти са преработили. Но едно време хората не са знаели това и са си казвали: "Аха, значи във всички нас има нещо невидимо, което може да гаси свещи. Това е нашият дъх". Дух е стара дума за дъх. Но дух и духам са свързани. Едно е твоето тяло, то се вижда, усеща се на пипане, движи се, оставя следи, но дъхът ти не се вижда, освен ако не е много студено навън. Невидимите за окото неща са много интересни, както знаеш. И така хората започнали да свързват всичко невидимо с дъха, например смелостта. Тя също е дъх. Когото те е страх, притаяваш дъх, а когато не, дишаш нормално. Затова се казва боен дух или висок спортен дух. Това е нещото, което все караме националите по футбол да имат.

Дотук е ясно. Дъхът е невидимото нещо в нас. Но когато човек умре, уви, това се случва, той престава да се движи и престава да диша. И хората казвали: "Неговият дъх излезе от него. Вече няма дъх, духът му е навън". И си представяли как духът или дъхът, едно и също е, витае в стаята, взима си довиждане с близките и после отлита нанякъде. А ако има някаква несвършена работа, остава да си я свърши. Така хората започнали да вярват в духове, което всъщност е човешкия дъх, без да го има самият човек. Ако например, небето се разлюлее или нещо духнело свещите, казвали: "О, дух". Духът на еди кой си. Но духът не може да се види. "Е, как не може да се види, нали, ако е студено го виждаме", упорствали хората. И освен това, как изглежда. Ако си свиеш устните дъхът ти излиза на струйка, но пък някой може да го издиша на кръгло облаче. Така се появили призраците. Това са духове, които искат да ги видиш. Не да те уплашат, е, понякога да те уплашат, но при всички положения държат да ги видиш. И си напълно прав, че духовете са призраци с чаршафи или духове във формата на човек, или във формата на куче, или на хладилник. Може и такива да има, кой знае. Когато не можеш да разбереш в каква форма е духът, то той е привидение, понеже ти се привижда като нещо, но не си сигурен какво е.

Има ли наистина духове, призраци и привидения? Привидения, не сме сигурни. Непрекъснато и на нас ни се привиждат разни работи. И ако на човек много му се привижда, просто спира да пие бира. Призраците са най-вече в приказките и филмите, понеже един истински дух няма нужда да носи чаршаф, нито юрган, нито пижама. А що се отнася до духа. Да, има духове, но те не витаят, за да ни плашат, а напротив, за да ни дават смелост. И изобщо не са страшни. Така че и футболистите на България няма какво да се притесняват да поемат малко от националния ни дух.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук