Мъжът, прегазил Паоло, остава под домашен арест
Мъжът, прегазил Паоло, остава под домашен арест / снимка: БГНЕС, архив

Апелативният съд в Пловдив реши да остави под домашен арест убиеца на 4-годишния Паоло от Стара Загора като потвърди мярката, наложена на Георги Сапунджиев от старозагорския съд.

В мотивите си тричленният съдийски състав изтъкна, че домашният арест е адекватна мярка за неотклонение и няма опасност 44-годишният мъж да се укрие или да се пречи по някакъв начин на разследването. Искането на защитата за промяна на мярката в по-лека не бе уважено.

Обвиняемият не се яви в съда, а неговият защитник представи декларация, че той не желае да присъства на делото. Защитата изтъкна, че той не е в добро здравословно състояние и е със спукано тъпанче след побоя на мястото на инцидента. Адвокат Георги Георгиев отказа коментар пред медиите.

Прокурор Красимир Папаризов уточни, че по време на трагичния инцидент от 2 юни е имало още деца, които са играели близо до Паоло. Сапунджиев имал и предишни нарушения по пътищата - не се съобразявал със знаци и пътна обстановка и шофирал след употреба на алкохол.

"Все по-често се случват такива тежки инциденти и трагедии. Надявам се общественият интерес, медийният натиск, нашите превенции и законът да си свършат работата", каза Бианка Бикова от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, която бе в съдебната зала по време на заседанието. По думите й, проблемът не е в институциите, а в обществото.

Майки се организираха предварително в социалните мрежи да посрещнат днес убиеца на Паоло пред съда. След заседанието там бе единствено Вера Вулджева от фондация „Искам бебе". Тя заяви, че присъства от чисто човешка гледна точка и бе категорична, че майките ще продължат да искат промяна в Закона за движение по пътищата и по-високи санкции за нарушителите. Вулджева държеше 2 розови рози в памет на Паоло. Тя уточни, че още няколко майки са дошли пред съда да протестират, но не желаят да бъдат снимани от медиите.

Други новини от Стара Загора