Вишневи сестри и Госпожа Министершата тази вечер на Варненско лято
Вишневи сестри и Госпожа Министершата тази вечер на Варненско лято / timeart.bg

Със спектакъла „Вишневи сестри“ стартира днешният ден на фестивала „Варненско лято“. Спектакълът започва в 17.00 ч. в Художествената галерия „Борис Георгиев“. Сюжетът разказва за това как разбираме, не разбираме, играем с, играем на, чувстваме, преживяваме, превъплъщаваме, интерпретираме, коментираме, ритуализираме и митологизираме. Всичко това е представено в  типичен чеховски интериор с няколко стола, пейка и масичка със самовар.

От 18:30 ч. в учебния театър на НАТФИЗ ще се представи театралната постановка "В открито море“ от Славомир Мрожек. Сюжетът разказва за трима души, които са на един сал и без никаква храна. Историята е поднесена чрез забавното и комичното, като провокира зрителя да си зададе въпроса за социалната отговорност, която всеки от нас има. Или въпроса за избора между привидно лесния път на съществуване под формата на своеобразна "вегетация". Както и за трудния път на борба, която не е ясно дали изобщо ще доведе до някакъв резултат.

Спектакълът на театър „София“ „Госпожа Министершата“ ще се представи  от 19.30 ч. на основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“.  Постановката  е по пиеса от Бранислав Нушич. Режисьорът  Недялко Делчев създава стилен и добре балансиран образ, използвайки всички актьорски ефекти.

От 19.30 ч. в Културния и туристически информационен център ще се представи проектът "Миграцията на птиците". Проектът съчетава различни видове изкуства и екология, като се изследва природата на прелетните птици и техните опасни пътешествия, в които всяка година прекосяват света в търсене на спокойствие, храна и убежище.


Проектът е адаптиран специално за Варна и приканва публиката към разходка по маршрут, който следва момент от птичия миграционен път. Снабдени със слушалки зрителите ще се потопят в море от звуци и ще поемат на необичаен тур из града, в който ще могат да наблюдават градските пернати обитатели с помощта на специални бинокли.

От 20.00 ч. на сцена Филиал на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ ще се представи спектакълът „Хората на Оз“. В него се разиграват няколко стари и нови любовни истории. "Хората от Оз" завършва един триптих, започнал с "Малка пиеса за детска стая", последвана от "Приятнострашно".