Цветни фигури със символи на ЕС правят в Дните на Европа
Цветни фигури със символи на ЕС правят в Дните на Европа / netinfo

Засаждане на цветя и оформяне на цветни фигури със символи на Европа е новият елемент в тазгодишното издание на инициативата на Областен информационен център-Разград Дни на Европа – съобщи ръководителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов.

Те започват утре, сряда, от 11,00 ч. с откриване на фотоизложба „Европа променя Разград“. Експозицията е подредена на пешеходната зона на Разград, снимките на обекти в Разградско, реновирани по европроекти, са на членове на „Клуба на разградските любители на фотографията“.

В 14,00 ч. стартира междуквартален турнир по тенис на маса в квартали, реновирани с евросредства – жк „Абритус“, „В.Левски“, „179“, „Майстор Манол“.. Финалите и награждаването са на следващия ден, четвъртък от 17,00 ч. в зала „Лудогорец“.

В 14,30 ч. утре стартира Колоездачната обиколка на обекти, реновирани с европейски средства. В нея участват деца и младежи, стартът е от ОУ“Васил Левски“, обиколката преминава през ОУ“Отец  Паисий“, квартал „Абритус“, археологически резерват „Абритус“, финишира пред Общинския културен център. Там в 15,00 ч. започва засаждането на цветя под формата на фигури – символи на ЕС. Сред участниците в колоездачната обиколка ще се тегли томбола с голяма награда велосипед.

В четвъртък от 16,00 ч. пред ОКЦ започва конкурс за рисунка на асфалт „Децата на Разград и областта рисуват Европа“. По същото време и на същата тема ще рисуват и децата в Исперих, Кубрат и Завет. В Лозница конкурсът ще е в петък в 15,00 ч. в Градския парк.

Успоредно с конкурса за рисунка пред ОКЦ ще има и викторина за еврофондовете и празнична програма „Младите таланти на Разград“.

В петък от 10,30 ч. в конферентна зала на хотел „Лес“ ще се проведе тематична конференция на тема „Новият програмен период 2014-2020“. В нея ще участват представители на управляващите органи на две оперативни програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Иновации и конкурентноспособност“. Поканени са настоящи и евентуални бенефициенти на европрограмите.

Завършек на Дните на Европа ще постави концерт на младежкия европейски бенд Segno artist“, който освен популярни шлагери на страните от Стария континент ще изпълни и фолклор от Пиринския край.