ГЕРБ поиска избори на 29 септември
ГЕРБ поиска избори на 29 септември / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ поиска избори на 29 септември
73056
ГЕРБ поиска избори на 29 септември
  • ГЕРБ поиска избори на 29 септември

От ГЕРБ поискаха извънредните парламентарни избори да се проведат на 29 септември. Според календара обаче денят се пада понеделник, а не както са пресметнали от опозицията - в неделя.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева заяви, че до 29 юли Народното събрание трябва да се разпусне и в оставащите два месеца до края на септември президентът Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет.

От опозицията поискаха извънредните парламентарни избори да се проведат на 29 септември. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева направи точните изчисления:

„Ще си позволя малко аритметика в месеци, за да е ясно това, което говорим. За да има избори на 29 септември - последната неделя на месеца, това означава, че 42-то НС може да се разпусне на 29 юли, два месеца преди насрочването на изборите от президента".

От опозицията настояват още праз тази пленарна седмица да се разгледа и искането за референдум по въпросите за задължителното и електронното гласуване. От ГЕРБ предлагат референдумът да се проведе паралелно с предсрочните избори.

„В малкото оставащи дни на 42-то НС, е невъзможно да бъде развита процедурата по Конституция за промяната й и промяната в Изборния кодекс относно задължителното гласуване. Затова от ГЕРБ казваме, че сме категорично "за" задължително гласуване, след провеждане на референдум, едновременно с предсрочните парламентарни избори. Тази наша категоричност за задължителното гласуване трябва да се разглежда едновременно с друга наша категорично отстоявана позиция - за електронното гласуване", добави тя.

Цачева заяви още, че опозицията ще поиска и изслушване в пленарната зала на премиера Пламен Орешарски и министъра на енергетиката Драгомир Стойнев по скандала с „Южен поток".