Кремъл: Решението на България за Южен поток се нуждае от разяснение
Кремъл: Решението на България за Южен поток се нуждае от разяснение / снимка: БГНЕС

Кремъл счита, че е прибързано да коментира решението на българските власти да спрат проекта за газопровод "Южен поток", съобщи говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, предаде БГНЕС.

"Въпросът трябва да бъде разяснен, рано е да коментираме", заяви Песков.

Русия започна изграждането на газопровода "Южен поток", заобикалящ Украйна и предназначен да доставя газ да страните от Южна и Източна Европа, през 2012 г.

Европейската комисия твърди, че двустранните преговори на Русия с транзитните страни - Австрия, България, Унгария и Словения, нарушават европейските директиви.

Вчера стана ясно, че премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на „Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода.

В неделя руското енергийно министерство съобщи, че Москва не е получила официално уведомление от България за намерението си да спре работата по проекта и планира да обсъди въпроса с Европейската комисия.

В редиците на Българската социалистическа партия изразиха учудване от решението за замразяване на проекта до постигането на разбирателство с Брюксел. Зам.-председателят на партията Янаки Стоилов заяви за ИТАР-ТАСС, че столетницата стои твърдо зад проекта, а решението на Орешарски "смущава".