И Сърбия отлага Южен поток
И Сърбия отлага Южен поток / снимка: БГНЕС

Сърбия е длъжна да отложи началото на строителството на "Южен поток" след решението на България. Това каза сръбският вицепремиер Зорана Михайлович Тя уточни, че ще очаква приключването на преговорите между България, Русия и ЕК, пише БГНЕС.

"България е костелив орех и докато не приключат преговорите между София и Брюксел от една страна и ЕС и Русия от друга ние чакаме. Или пък ако Русия не промени пътя. Но при всички положения и единият, и другият сценарий означава отлагане на строителството в нашата страна", каза Михайлович пред в. "Блиц".

Министърът на енергетиката и мините Александър Антич каза, че бъдещето на проекта зависи преди всичко от договореностите страните членки на ЕС и Русия."Южен поток" за нас е значим като енергиен проект, но е ясно, че Сърбия е само една страна, през която минава газопроводът.

Вчера стана ясно, че премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на „Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода. „В момента има запитване от страна на Европейската комисия. По повод на това запитване сме спрели по-нататъшната работа, разпоредил съм. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа. Да, фактически съм разпоредил да спрат действия по изграждането или старта, той още не е започнал да се изгражда, до уточнение на процедурата с Брюксел", заяви премиерът.