Стойнев: Южен поток изглежда по-скоро необратим като европейски проект
Стойнев: Южен поток изглежда по-скоро необратим като европейски проект / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев е изразил убеденост, че за година е изпълнил задачата си и е придвижил "Южен поток" на ново ниво. "Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта и необходимостта от него", категоричен е Стойнов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

"В рамките на ЕС, благодарение на усилията ми, има консолидирана позиция "за" "Южен поток" на министрите на енергетиката, през които минава трасето - Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия", е подчертал министърът на икономиката и енергетиката и е допълнил, че тази позиция ще бъде потвърдена и по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата.

"Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проекта", категоричен е бил Стойнев.

Той е определил като ефективен ход обща позиция "за" "Южен поток" и отстояването му чрез ЕК. "Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват "по-малко руско участие в проекта" и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта - 64% от българите го одобряват", е заявил Стойнев.

Според него, ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции, проектът "Южен поток" изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. "В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект и съм убеден, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст", каза още министърът на икономиката и енергетиката.

"Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически, по които се работи", е обяснил Стойнев.

"Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток", подчерта министърът на икономиката и енергетиката.

Той е обяснил, че не вижда разминаване с изразеното от премиера. "Ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел", е казал още Стойнев.

Стойнев е припомнил, че е бил първият, който е поискал консенсус между политическите сили по темата "енергетика" и стратегическите проекти, по които се работи. Целта е била да има устойчивост и в следващи управления, но въпросът е до колко политическите сили са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог.