Протестиращи поискаха повече пешеходни зони и сигурност по улиците
Протестиращи поискаха повече пешеходни зони и сигурност по улиците / снимка: БГНЕС
Протестиращи поискаха повече пешеходни зони и сигурност по улиците
73037
Протестиращи поискаха повече пешеходни зони и сигурност по улиците
  • Протестиращи поискаха повече пешеходни зони и сигурност по улиците

Повече пешеходни зони и сигурност по улиците поискаха участници в протеста срещу убийствата на деца на пътя. Над 300 майки, бащи, техните деца и граждани се събраха пред сградата на Народното събрание в София. Демонстрации под мотото „Мълчалив поход за живота" се проведоха и в Бургас, Стара Загора, Варна, Пловдив, Благоевград и Банско.

Повод за демонстрацията е смъртта на четиригодишното дете, което беше блъснато от джип на пешеходна зона в центъра на Стара Загора. Организатори са няколко организации на майки и фондации за намаляване на жертвите на пътя. В София, пред сградата на парламента, дойдоха стотици родители, граждани и деца с велосипеди.

„Хората не се съобразяват с нищо друго освен със себе си. Трябва да се променим, да се замислим какво се случва и че не сме сами по улиците из градовете. Всички трябва да спазваме правилата. Вярно е, че няма достатъчно контрол, но всеки човек трябва да има морал и да спазва законите", казаха протестиращите.

Организаторите на демонстрацията настояват за промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя, по-строги и по-високи санкции за нарушителите.

Участници в днешния поход изразиха мнението, че е нужда дългосрочна кампания за намаляване на жертвите на пътя. Защото еднократните акции често се случват след инцидент, който бързо се забравя.