Протестът в Разград спря рали за 3 минути
Протестът в Разград спря рали за 3 минути / netinfo

Мълчаливият протест на майките в Разград промени програмата на рали крос „Разград 2014“.

По традиция автомобилите, участващи в състезанието, се подреждат на пешеходната зона в центъра на града и 2 часа феновете на този спорт имат възможност да ги разгледат и да говорят с пилотите. Междувременно върви силна музика и водещият обявява участниците и подробности за състезанието. Протестът на майките бе насрочен за около 50 метра от автомобилното дефиле, пред Новия театър в града и при тези условия нямаше как да е мълчалив.

Протестът в Разград спря рали за 3 минути
netinfo

В знак на съпричастност към  протестната акция организаторите на автомобилното състезание спряха музиката за 3 минути и обявиха подкрепа за исканията на майките.

Макар и малко на брой участниците в протеста бяха дошли с цветя, свещички и плюшени играчки, които подредиха на площада в кръг и приведоха глави в памет на загиналия Паоло от Стара Загора.

Протестът в Разград спря рали за 3 минути
netinfo
Присъстващите бяха малко, тъй като се оказа, че в този ден, макар и почивен, в Разград има няколко събития, които събраха обществен интерес – ралито, мач на юношите на „Лудогорец“ с ЦСКА, а също е и Черешова Задушница и мнозина отдадоха почит на своите близки.

Протестът в Разград спря рали за 3 минути
netinfo

„Трябва нещо да се промени, това няма да е първата акция, която ще организираме“ – категорична бе координаторката на организация „Зачатие“ за Разград Наталия Димитрова. Тя представи седемте искания, които ще се внесат в Народното събрание, сред тях са: незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя, по-строги и по-високи санкции за нарушителите на пътя и цялостно обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки и поддръжка на зоните за пешеходци от страна на общините.

„Няма никаква политика в събитието, организирано то неправителствени организации, това е човешка и гражданска проява“ – завърши Димитрова.

Протестът в Разград спря рали за 3 минути
netinfo