Хиляди старозагорци в мълчалив поход за живота
Хиляди старозагорци в мълчалив поход за живота / DarikNews.bg

Няколко хиляди старозагорци се включиха в мълчаливия протест за живота, посветен на загиналия на пешеходната зона 4-годишен Паоло. В понеделник момченцето беше премазано от джип, управляван от Георги Сапунджиев. Вчера Окръжен съд Стара Загора остави мъжа под домашен арест, а участниците в протеста поискаха адекватни наказания за убийците по пътищата и стриктен контрол от изпълнителната власт.

Хиляди старозагорци в мълчалив поход за живота
netinfo

Трагедията от началото на седмицата днес обедини хиляди старозагорци, които преминаха по пешеходната зона в града и стигнаха до лобното място, където намери смъртта си 4-годишният Паоло. По пътя към пресечката на бул. „Цар Симеон Велики" и ул. „Кольо Ганчев", се присъединяваха още десетки граждани.

Хиляди старозагорци в мълчалив поход за живота
netinfo

Аз уча децата си да бъдат отговорни, да спазват забраните, да уважават закона. Съжалявам за това, че все още живеем в държава, в която трябва да преграждаме, а не трябва да се съобразяваме, коментираха родители. Те бяха категорични, че войната по пътищата трябва да бъде спряна веднъж завинаги. Близки до семейството на загиналото момченце недоумяваха как един 44-годишен мъж не е спрял на знака и е навлязъл в забранената за движение зона, а дори 4-годишният Паоло е познавал светофара. „Той знаеше как и къде се пресича, кога трябва да се изчака, за да преминат колите. Убедена съм обаче, че трябва всички ние да се променим-да се научим да бъдем стриктни, да уважаваме закона и да възпитаваме децата си в същото, за да можем да ги съхраним". Според мнозина мъжът, прегазил детето, трябва да получи справедлива присъда. „Омразата не ражда нищо добро, но възмездие трябва да има". С такава мъка не се живее, тя не се преодолява никога. Жалко за детенцето, но още повече за почерненото семейство, коментираха майки, които не криеха сълзите си.

Хиляди старозагорци в мълчалив поход за живота
netinfo

За незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя, се обявиха и майки от неправителствени организации. В декларация те поискаха по-строги и по-високи санкции за нарушителите на Закона за движение по пътищата, стриктен контрол от страна на изпълнителната власт, цялостно обезопасяване на зоните около училища, детски градини, площадки и автобусни спирки, провеждане на кампании, насочени към децата, които да ги научат на отговорност. Убедена съм, че този път чудото няма да бъде за три дни, защото ние сме твърдо решени да работим, за да постигнем исканията си. Отворени сме и към други организации, които са съпричастни с нашите искания. Сигурни сме, че ще успеем, коментира Даниела Желязкова от Сдружение"Зачатие", които са основни организатори на протеста.

Хиляди старозагорци в мълчалив поход за живота
netinfo

В края на мълчаливия поход срещу убийствата по пътя хилядите родители, заедно със деца поднесоха цветя, оставиха играчки или запалиха свещичка в памет на 4-годишния Паоло, който намери смъртта си на пешеходната зона в Стара Загора.