ГЕРБ предлагат вот две в едно: референдум и предсрочни избори
ГЕРБ предлагат вот две в едно: референдум и предсрочни избори / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
ГЕРБ предлагат вот две в едно: референдум и предсрочни избори
73024
ГЕРБ предлагат вот две в едно: референдум и предсрочни избори
  • ГЕРБ предлагат вот две в едно: референдум и предсрочни избори

Заедно с предсрочните парламентарни избори да се проведе и референдум за задължителното гласуване, с тази позиция излезе Изпълнителната комисия на ГЕРБ само часове след като от партията подкрепиха лансираната по-рано днес от Сергей Станишев идея гласуването в България да стане задължително.

В интервю за Дарик зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева подчерта, че депутатите на партията винаги са стояли зад въвеждането на задължително гласуване, но БСП, ДПС и Атака са били против и това е попречило да има подобна промяна в Конституцията в изминалата година.

Цачева припомни за предложението за референдум за изборните правила на президента Росен Плевнелиев и подписката на инициативния комитет, по която ГЕРБ също събра подписи.

„При оставащите броени дни, да не кажа часове, от управлението на кабинета „Орешарски", което води след себе си разпускане на 42-рото Народно събрание, ние нямаме време за законодателна промяна в Изборния кодекс, още по-малко в Конституцията. За нас е наложително Народното събрание да си свърши работата и да се произнесе по подписката, чиито срок изтича на 10 юни", добави Цачева.

По думите й можем да отидем на вариант вот две в едно - национален референдум с изборите за Народно събрание: „Най-късно в края на септември, евентуално първата седмица на месец октомври, за да може новоизбраният кабинет да състави новия бюджет за 2015 година".

Цецка Цачева коментира още, че очаква в следващите часове оставка на премиера Орешарски, за да бъде извървян конституционният път: „Много категорично заявихме, че безусловно подаването на оставка и при покана от страна на президента само тогава публично ще участваме в разговори по съставянето на служебен кабинет и определяне дата на изборите за Народно събрание. Преди те да подадат оставка, в никакъв диалог, разговор и консултации с БСП, с ДПС, с Атака ние не участваме. Считам, че Станишев е неискрен със заявлението си от тази сутрин за задължителен вот. Това по-скоро е средство за разчистване на лични отношения между двете официално подкрепящи правителството парламентарни групи".