Над 1800 деца от шест държави събира ромският фестивал Отворено сърце
Над 1800 деца от шест държави събира ромският фестивал Отворено сърце / DarikNews.bg

Над 1800 деца и младежи от шест държави пристигнат във Велико Търново за участие в 11-я ромски фестивал „Отворено сърце”, който ще се проведе от 6 до 8 юни в парк “Марно поле”. Румънски ромски оркестър, испански фламенко ритми, изложба на традиционни ромски носии от Унгария, ромски, български и турски песни и танци от България, демонстрация на плетене на кошници от върбови клонки, рогозки и други традиционни предмети, изложба на носии и дрехи на различните ромски групи са част от фестивалната програма. Сред участниците във фестивала тази година ще бъдат и учениците от гимнази „Ганди” от унгарския град Печ, която е единствената ромска гимназия в Централна и Източна Европа.

Фестът се организира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и Община В. Търново. Очаква се гости да бъдат посланици, заместник-министри, кметове и партньори от неправителствения сектор от страната и чужбина. Официалното откриване е утре от 15,00 часа в Музикално-драматичния театър “К. Кисимов”, след това в зависимост от времето програмата ще продължи в парка или във фоайето на театъра, информира Деян Колев от “Амалипе”. Ако времето позволи, утре вечер от 18,00 часа участниците ще дефилират в пъстро шествие по главната улица на В. Търново.

Фестивалът има за цел да събере на една сцена деца от различни култури и етноси, за да докажем, че различието ни сплотява, че то може да бъде катализатор за изграждане на общество, свободно от предразсъдъци, толерантно към другия и уважаващо спецификата на останалите, каза още Колев.

В програмата ще се включат деца и младежи от различен етнически произход от над 110 училища от цяла България, изучаващи СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор“ и участващи в дейности за намаляване на отпадането от училище. Своите умения ще представят и младежи от Младежките групи за толерантност от Шумен, Бургас, Пловдив, Благоевград, Враца и В. Търново, както и доброволци от Центровете за развитие на общността в 15 общини в България, Испания, Унгария, Румъния и Гърция.

В дните на фестивала, паралелно със сценичната програма, ще се проведе пленер на извънкласните дейности и приложните изкуства, насочени към образователна интеграция. Всяко училище ще представи дейността си под формата на изложба, постери и други материали, които учениците са изработвали по време на учебната година или на място. Ще бъдат организирани различни ателиета, в които деца и учители ще могат да изработват предмети от подръчни материали, да рисуват, да бъдат къносвани, да пробват носии от различните етноси, да научат как се плетат кошници, как се калайдисва,  как се изработват вретена и други изненади. Джалма и Касандра отново ще бъдат "гледачките" на фестивала, които Център "Амалипе" специално подготвя за гостите. "Не пропускайте техните предсказания: те са по-точни от прогнози на социолози", шеговито отбеляза Деян Колев.

Ромски и български танци и песни, скечове, изпълнения на мажоретни  и духови състави, ориенталски и спортни танци, възстановки на обичаи, драматизации на приказни на различни народи и песни на няколко езици ще бъдат част от фестивалната програма тази година. Мъжки традиционен танц ще бъде представен от учениците от ОУ „Антон Страшимиров” от плевенското село Бохот. Участниците в СИП „Фолклор на етносите – Ромски фолклор” от ОУ „Г.С. Раковски”, село Голямо Ново, област Търговище са подготвили сценично представление „Ориенталски полъх”.

За единадесетото издание на "Отворено сърце" Център "Амалипе" подготвя изложба на фотографии, запечатали най-вълнуващите моменти върху детските лица от фестивала през годините. На 8 юни програмата ще завърши в 14,00 часа с връчването на голямата награда на Община Велико Търново на най-добрите участници и много други изненади.

Детският ромски фестивал „Отворено сърце“ е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.