Студенти майсторят от дърво библиотека и въртяща сцена на Ксилифор
Студенти майсторят от дърво библиотека и въртяща сцена на Ксилифор / DarikNews.bg

Библиотека на открито и въртяща дървена сцена майсторят на Ксилифор група студенти по скулптура от Великотърновския университет. Петметровата инсталация ще се превърне в подвижен декор на откритата естрада в крайградския парк. Библиотеката ще бъде оформена с рафтове и книги, също направени от дърво. Към нея ще има въртящ се подиум, а с помощта на стълба ще се стига до най-високия рафт. Проектът е дело на 12 студенти, които учат в специалността „Изящни изкуства – скулптура”, някои от тях са още първокурсници и са в ателието на проф. Стефан Лютаков. В групата има и третокурсници, чийто водещ преподавател е доц. Георги Минчев.

На Ксилифор студентите провеждат задължителната си учебна практика и правят това за четвърта поредна година. За първи път момчетата и момичетата ще работят не само с дърво, а и с камък. Внушителната инсталация ще бъде завършена до 13 юни, след което ще заеме достойно място сред огромните скулптури "Добрият змей", "Златната ябълка" и "Къщата на Баба Яга", направени също от студенти през миналите три години. Младежите работят с акация, орех и дъб, осигурени от Туристическо дружество „Трапезица 1902”, които са партньори на Великотърновския университет в тази практика. Студентите разполагат с шест кубика дървен материал, за да реализират всичките си идеи.

Студенти майсторят от дърво библиотека и въртяща сцена на Ксилифор
netinfo

Каменен икар и люлка-везна са другите проекти, по които работят трима от студентите. Елин Георгиев и Николай Чемберски са се захванали да претворят митичния Икар от пясъчник. Понякога камъкът те води и управлява работата ти през цялото време, споделя първокурсникът Елин. Той започнал да учи скулптура в Шуменския университет, но неудовлетворен от това, което получава там, решил да се прехвърли във Велико Търново. Разказва, че камъкът е любимият му материал. Неговият колега Сергей Печинов пък се е заел да майстори люлка от дърво, украсена с две катерички. В нея ще има и подвижен елемент, за да бъде по-забавно на децата.

Проектът, по който студентите създават приказни сюжети на Ксилифор, се нарича “Младежка скулптурна колония”. Той се реализира съвместно между ВТУ и Туристическо дружество „Трапезица 1902”. Тази година за първи път община Велико Търново финансира учебната практика с 3500 лв. по програмата си „Изкуство и култура”.

Студенти майсторят от дърво библиотека и въртяща сцена на Ксилифор
netinfo