Деца учредиха комитет за благотворителност
Деца учредиха комитет за благотворителност / Пресцентър

В благоевградското училище "Димитър Благоев" деца учредиха Инициативен комитет за участие в благотворителни кампании.

Председател на комитета е 13-годишната Жана Марянова. Почетен член на комитета е и директорът на училището Христо Манчев. Децата от VI „б”клас му връчиха официална покана.

Председателят Жана Марянова разбрала случайно за кампанията, която събира средства в помощ на двама братя с двигателни затруднения от Симитли. Тя споделила със съучениците и с класния ръководител и само за 2-3 дни успели да съберат голяма чанта с капачки.

"Инициативата за събиране на капачки бързо обхвана цялото училище. Жана каза на нас, аз споделих с мои колеги, получи се като предай нататък. А днес вече и директорът на училището е част от инициативния комитет. Вярваме, че с неговото присъствие ще имаме и по-голям успех, ще намираме опора и подкрепа в провеждането на различни благотворителни инициативи", казва Светла Борисова, класен ръководител на VI „б”клас, от чиято стая е тръгнала кампанията във Второ основно училище.

Активно в кампанията тези дни са се включили и II “б” клас. Днес, преди госпожата да раздаде бележниците на завършилите вече второкласници, от инициативния комитет им връчиха благодарствена грамота за жеста им за подпомагане на кампанията в подкрепа на двамата братя с вродена детска церебрална парализа Илиян и Станислав Ильовски от Симитли.

Второ училище не е единственото в Благоевград, в което децата събират пластмасови капачки в помощ на братчетата от Симитли.

В Благоевградска професионална гимназия от близо месец учениците събират капачки. Там вече са напълнили две чанти. Инициативата тръгнала от деца от град Симитли, които учат в Благоевградска професионална гимназия.

Днес осмокласникът Кристиян Филипов, на път за вкъщи, е занесъл събраното до момента количество капачки в общината в Симитли, където е един от пунктовете за събиране на капачки в помощ на Илиян и Станислав от Симитли. Двете момчета са с вродена детска церебрална парализа. На двамата братя им предстоят редица операции за облекчаване на двигателните им възможности.