Градушка по-голяма от яйце удари Омуртажко, изпочупени са покриви, прозорци на коли, има наводнени къщи
Градушка по-голяма от яйце удари Омуртажко, изпочупени са покриви, прозорци на коли, има наводнени къщи / netinfo
Градушка по-голяма от яйце удари Омуртажко, изпочупени са покриви, прозорци на коли, има наводнени къщи
72846
Градушка по-голяма от яйце удари Омуртажко, изпочупени са покриви, прозорци на коли, има наводнени къщи
  • Градушка по-голяма от яйце удари Омуртажко, изпочупени са покриви, прозорци на коли, има наводнени къщи

Градушка по-голяма от яйце удари няколко села в община Омуртаг. Има изпочупени покриви и прозорци на коли. В някои от населените места насажденията и посевите са унищожени на 100 процента. В село Плъстина има и наводнени къщи.

Градушка, оприличавана на пуешко яйце и снаряд е паднала вчера в няколко населени места.От кметовете научихме че няма пострадали хора, но голяма част от реколтата е унищожена, както са и изпочупени много овощни дървета. В село Церовище градушката е изпочупила стъклата на 16 коли разказа кметът Муса Дурльов. „В селото ни има хора на по 80-90 години, но и те не помнят такова градушка", каза той. В селото са изпочупени керемидите по покривите на много от къщите. Градушката е продължила повече от 15 минути. Повечето от собствениците на домовете и на колите нямат застраховки, каза още Дурльов

В село Пъдарино градушката и пороят са унищожили на 100 процента посеви и около 2000 дка овощни насаждения. Водата е отнесла и настилката на три улици в селото, разказа кметът Хасан Хасанов.

В село Плъстина има и наводнени къщи, твърди кметът Мустафа Мустафов. Според него, земята не е могла да поеме голямото количество дъжд и затова водата тръгнала по улиците в селото. И тук има отнесени настилки на пътища. „Всички насаждения са под вода - малини, домати, пипер... Реки вървят из полето", каза Мустафов.

От градушката и пороя най-много са пострадали селата Веселец, Петрино, Българаново, Могилец. Кметът на общината Неждет Шабан и заместник-кметът Мехмед Мехмедов и са посетили пострадалите райони и очакват доклади от кметовете за да бъдат оценени щетите. След първоначалните аварии, в момента няма села без ток и без вода.