Скейт училище и младежки кинофестивал част от инициативите на Варна 2017
Скейт училище и младежки кинофестивал част от инициативите на Варна 2017 / DarikNews.bg, архив

Нов проект „Младежки столици в действие“ стартира в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г.  Проектът се организира от Община Варна, в партньорство с Европейската комисия, като мероприятията, включени в него, започват от 1 юни и приключват на 1 януари 2016 г.

Общата стойност на проекта е 193 млн. евро, като половината от парите са отпуснати безвъзмездно от Европейската комисия, а останалата част се покрива от бюджета на общината. В рамките на проекта са предвидени 4 младежки тренинга, 10 инициативи и една международна среща за отчитане на целия проект.  Десетте инициативи са организирани от младежи и са насочени изцяло към хората от тази възрастова група.

Една от инициативите ще бъде "Мобилен център", като целта е да се промотират младежките дейности в града. Друга интересна идея е кинофестивалът „Карантината“, който ще се проведе в едноименната местност. На открито ще се прожектират филмите на млади творци в сферата на късометражното кино.

В рамките на година и половина ще се проведе и скейт училище, като всеки месец ще се обучават по 40 човека от професионални инструктори. Целта е всички любители да могат безопасно да практикуват този спорт. Инициатива са предложили и от традиционния младежки фестивал - „Funcity”, които ще организират прояви целогодишно.

Първият тренинг в рамките на проекта е „Мениджмънт на мащабни младежки събития“. Той стартира на 1 юни и в него ще участват представители на градове, които вече са били избрани за Европейски младежки столици – Солун, Торино, Марибор и Клуж. Те ще обменят опит с представителите на екипа "Варна 2017" и с варненските младежки организации.

„Варна е своеобразен феномен що се отнася до работата с НПО-тата. Това е един много добре развит сектор, с който общината води непрестанен диалог. В държавния бюджет са отделени общо 800 000 лв. за младежки дейности, а във Варна само за младежки дейности парите са 400 000 лв. Отделно от това близо 1 млн. лв. са заделени за спорт. Вижда се, че това е наш приоритет и ние като администрация подкрепяме младежите“, каза директорът на „Дирекция образование“ към Община Варна Лилия Христова.

Тя коментира още, че след като новите депутати в европейския парламент положат клетва, проектът ще бъде представен и в Брюксел.„Правителството подкрепи идеята с писмо от министър Клисарова, имаме и устната подкрепа на президента Росен Плевнелиев. В идните дни очакваме това да се случи и в писмен вид“, добави Христова.

Освен Варна, до втория етап на надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 г. са допуснати още 4 града – Перуджа (Италия), Галуей (Ирландия), Нюкясъл (Англия) и Кашкайш (Португалия). Вторият етап ще се проведе на 29 юни, като след него ще останат само три града.