Община Пловдив ще тегли още един заем в размер на 3.7 млн. лева
Община Пловдив ще тегли още един заем в размер на 3.7 млн. лева / Guliver/Getty Images

Предложението за теглене на дългосрочен заем за осигуряване на съфинансиране по проекта „Зелена и достъпна градска среда“, бе гласувано и прието на днешната сесия на общинския съвет. Става въпрос за сумата от 3.7 млн. лева, която трябва да бъде отпусната от фонд ФЛАГ.

Около 2.6 милиона от сумата ще бъде допълнителния принос на община Пловдив към ремонта на водните ефекти в Цар Симеоновата градина, а останалата сума ще се използва за ремонт на Дондуковата градина и парк на ул.“Богомил“. Заемът е за 84 месеца, при лихва малко над 5% и без наказателна такса за предсрочно погасяване.

Очаквано точката да предизвика сериозни спорове между опозиция и управляващи, заради позицията на първите, че общината влиза в прекалено много дългове и това може да доведе до фалит.Основните изказвания обаче бяха основно относно изборите и дебатите преминаха в иронични подмятания между победители и победени.

От бюджетната прогноза за периода 2015-2017-та година става ясно, че през 2015-та година местната администрация се кани да изтегли заеми в размер на 48 млн. лева.

Според прогнозите на финансовия отдел на общината в края на тази година местната администрация ще дължи близо 40 млн. лева. В края на 2015-та година, когато бъдат изтеглени част от новите кредити, цифрата ще нарасне до над 58 млн. лева, а в началото на 2017-та дължимите суми ще възлизат на почти 74 млн. лева.