670 лични лекари работят без специалност
670 лични лекари работят без специалност / снимка: sxc.hu
670 лични лекари работят без специалност
72789
670 лични лекари работят без специалност
  • 670 лични лекари работят без специалност

Повече от 600 джипита в страната, които обслужват около 1 милион здравноосигурени българи, години наред работят без дори да са зачислили специализация. Това съобщиха пред Дарик лекари и пациенти, броени дни преди да изтече 15-годишният срок, в който тези общопрактикуващи лекари или трябва да зачислят или да закрият своите практики.

За да не останат обаче една седма от българите без личен лекар, управляващите увериха, че се готвят законови промени, които да позволят на лекарите без специалност да продължат да ни преглеждат, при условие, че до една година започнат специализация. Проблемът, за който от Българския лекарски съюз съобщиха пред нашата медия, се състои в това, че е нужен поне месец, за да могат тези промени да бъдат разгледани и да влязат в сила. Срокът, до който джипита без специалност могат да обслужват пациенти обаче изтича на 5-и юни.

Ако се спазва законът, личните лекари без специалност трябва да спрат да обслужват пациенти от началото на следващия месец, твърди Иван Димитров от федерация Български пациентски форум: „Това означава, че касата приключва да им плаща. Около един милион са тези, които са без тези джипита български граждани".

Това твърдение обаче бе опровергано от председателя на Парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер, която пред нашата медия увери, че с проблема са се заели юристи, които ще намерят изход: „Няма никаква опасност да останат 1 милион без джипита, нито пък джипита да срещнат репресивния апарат, за да им се закрият практиките. Няма такава опасност".

Проблемът с липсата на специализация обаче е сериозен, защото наличието й е част от гаранцията за качество на медицинската дейност, която извършва даден общопрактикуващ лекар, посочва доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на личните лекари. Тъй като времето на 670 лични лекари изтича до дни, се предприемат законови промени: „Тази промяна в закона дава възможност на тези, които не са се зачислили въобще да специализират, които са 670, в рамките на една година да се зачислят".

За да се случи това обаче, трябва законовите промени да се гласуват. А това отнема време, доста повече от това, което остава до 5-и юни, добавя д-р Диана Чинарска, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз: „За да се случи това, трябва да мине в закон. от 6 юни спира действието на този закон и тази наредба. В момента проектозаконът е вкаран само като законопроект в парламента и не е разгледан. Технологичното гледане - 15 дни здравна комисия, 15 дни в зала първо, второ четене. Здравната каса ще се окаже, че е сключила договори с хора, които нямат необходимия ценз по закон. хора, които подлежат на заличаване на практики".