ЦИК обявява окончателните резултати от изборите за ЕП
ЦИК обявява окончателните резултати от изборите за ЕП / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Централната избирателна комисия ще обяви окончателното разпределение на българските мандати в новия Европейски парламент.

Днес следобед ЦИК ще се произнесе окончателно за разпределението на мандатите след повторна обработка на данните от изборите. След като бъдат отчетени протоколите от районните комисии, ще се изясни дали преференциалният вот е достатъчен за пренареждане на листите на "Коалиция за България" и Реформаторския блок.

При Реформаторския блок с водач Меглена Кунева най-вероятно депутат в Брюксел ще отиде Светослав Малинов, който е вторият в листата, но печели повече гласове от Кунева.

Подобна ситуация има и при БСП, която се яви на вота в бюлетината под номер 15. Поставеният под същия номер в листата обаче - младият Момчил Неков събира повече гласове от водача Станишев, именно той може да седне на депутатското място в Брюксел. Станишев вече се отказа от мястото в ЕП.

На пресконференцията след края на изборния ден Делян Пеевски от ДПС обяви, че се отказва от депутатското място в Брюксел и неговото място ще заеме настоящата министърка на околната среда и водите Искра Михайлова.

На база 100% обработени протоколи резултатите са: ГЕРБ - 30.40% (с точност 30.396%), БСП - 18.94% (с точност 18.937%), ДПС - 17.26%, България без цензура - 10.66%, Реформаторски блок - 6.45%.

Останалите партии, които не преминават бариерата, за да имат депутат в Брюксел са: АБВ с 4.021%, НФСБ - 3.052%, Атака - 2.955%, Глас народен - 1.002%, Коалиция КОД - 0.919%.

В новия Европейски парламент ще има български депутати от пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и РБ. На база на тези резултати разпределението на мандатите е 6:4:4:2:1.