Румънският посланик подари икона на Света Петка на църквата в село Згалево
Румънският посланик подари икона на Света Петка на църквата в село Згалево / dariknews

"Тази година румънската Патриаршия дари икона за църквата в плевенското село Згалево, която предадох на директора на Военноисторически музеи Милко Аспарухов. Интересно в тази икона е, че тя е подарена от митрополията в румънския град Яш, където се намират мощите на Света Петка, почитана от румънци и българи".

Това каза Негово превъзходителство румънският посланик Антон Пакурецу при посещението си в Плевен на 27 май, когато по традиция в Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" беше почетена паметта на загиналите румънски воини при битките за освобождението на България: "Един много добър съсед, една много близка до сърцето ни страна", каза посланикът, който беше придружен от военното аташе в посолството на Румъния Йоана Флора.

Румънският свещеник Налуцо Опре, представител на румънската църква в София отслужи панихида в Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в памет на загиналите рамо до рамо с българските опълченци и воини от Финландия, Украйна, Полша за свободата на България.

Венец и цветя в памет на воините поднесоха румънските гости, заедно със зам.-кмета на Плевен арх. Трифон Иванов и директорът на Военмноисторически музеи - Плевен Милко Аспарухов.

Румънският посланик подари икона на Света Петка на църквата в село Згалево
netinfo