Защо Супермен носи бельото си над трикото? Същото важи за Батман и за други супергерои. Това откъде идва - да си слагат бельото върху горните дрехи?

Има причини, две на брои. Едната е обществено-културна, а другата е производствена. Сега ще изясним и двете. Супермен е създаден през 1938 година, Батман през 1939 година. Това е златното време на комикс героите. Няма да се впускаме в подробности, всеки от тях какво символизира. Не, че не е интересно, но отговорът на конкретния въпрос не е там. Какво е общото между всички супергерои? Те са много яки, много мускулести. В края на 30-те години толкова мускулести мъже могат да се видят само на две места - на ринга или в цирк. Като казваме ринга, вижте стари снимки на Дан Колов, например. Великият български борец или по-точно кечист. Мускулеста фигура и гащета, точно като тези на Батман или Супермен. Плюс това много характерни обувки, които приличат на ботушите на супергероите - меки и удобни. До ден днешен кечистите се обличат по този начин.

Но какво общо има циркът? Много общо има. Оттам е трикото и колана. Ако разгледате стари фотографии на силните мъже в цирка, тежкоатлетите от онова време, вдигащи щанги, пудовки, те са в трико, не са голи, като борците. Не могат обаче
да са само по трико, защото то не е достатъчно стегнато в слабините, а и коланът не е, за да държи гащите, а за да стяга кръста. И до ден днешен тежкоатлетите ползват колани. Така че когато графичните създатели на Батман, Супермен и останалите герои търсят вдъхновение, те го откриват в мускулестите атлети от цирка. Борбата пък малко или много си е била цирково занимание. Тези атлети са облечени по този начин. И понеже няма как да ги направят голи, никак не е убедително, те ги обличат в цветни трика и пелерини по цирковия модел.

Но има и нещо друго, не по-малко важно. Художниците са имали достатъчно естетическо чувство, за да не смесват толкова ярки цветове, нали? А Батман е черният рицар. Защо трябва трикото да е с един цвят, а гащите с друг? Заради офсетовия печат. Така са се печатали комиксите на времето, което не е точно най-прецизния печат по отношение на цветовата линия. Ето как, ако героят от глава до пети е в един цвят, шансът принтът да се размаже е огромен. Но ако има ясни ограничения - ръкавици, гащи, ботуши - това променя нещата. Ето как супергероите не просто носят циркови облекла, по онова време по-удобни за силните мъже не е имало, но и ги носят в различни цветове, така че да се открояват при печата.

Ето ви двете причини за гащите над триката. Както ви казах - обществено-културна и техническа. Що се отнася до нашия супергерой на корицата ни във фейсбук, той е изцяло в бяло. Така че принтът не ни беше проблем. А и без това нямаше да ползваме офсет. А пък от друга страна, традицията си е традиция. Не мислите ли?

Ако имате още въпроси, питайте "Питанка". Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook, както и на имейл pitaipitanka@gmail.com.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук