ДАНС с мащабна операция в Петричко
ДАНС с мащабна операция в Петричко / Пресцентър

Специализирана операция за ограничаване притежанието на незаконно оръжие от криминално проявени лица проведоха служители от Държавната агенция за национална сигурност в Петричко.

В хода на извършените действия по разследване е претърсено жилище в Петрич, обитавано от криминално проявен мъж. В жилището са намерени големи количества незаконни взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и наркотични вещества, информираха от пресцентъра на ДАНС.

Иззети са различни видове експлозиви и средства за взривяване, 5 килограма взривни вещества, учебна граната, преработена в бойна, 8 метра огнепроводен и детониращ шнур, 18 детонатора с прикрепен огнепроводен шнур към някои от тях, електрически взриватели и други компоненти.

При претърсването са иззети и множество различни видове огнестрелни оръжия, част от които са със заличени номера.

Иззети са десантен автомат „Калашников”, 7.62 мм с 3 пълнителя, 2 нарезни карабини със заглушители, една от които със скъсена цев и отрязан приклад, 5 пистолета, 5 револвера, 8 газови пистолета и револвери, повечето от които с видоизменена конструкция, ловна гладкоцевна пушка, около 1000 боеприпаса от различни калибри, включително и за иззетите оръжия, оптика, заглушител, множество основни части и компоненти за различни видове огнестрелни оръжия - цеви, затворни блокове.

От жилището са иззети и около 2,5 кг канабис.

В хода на проведената операция криминално проявено лице, обитаващо жилището, е задържано за срок от 72 часа. Повдигнати са му 3 обвинения. Лицето е осъждано 2 пъти ефективно за незаконно притежание на оръжие и взривни вещества и има 2 присъди за притежание на наркотични вещества. Съпричастно е и към множество извършени престъпни деяния, свързани с причиняване на тежки и средни телесни повреди.

По случая се води досъдебно производство, което се наблюдава от Районна прокуратура - Петрич.

Специализираната операция е проведена в резултат на предприетите целенасочени усилия от органите на ДАНС за ограничаване достъпността до огнестрелни оръжия за престъпни цели, представляваща пряка заплаха за националната сигурност и влияеща на възприятията на обществото за престъпността и собствената безопасност, особено в случаите, макар и редки, когато жертви са невинни хора, които нямат връзка с осъществяваните престъпления.