Топ 10 на най-интересните животни и растения, открити през 2013-а
Топ 10 на най-интересните животни и растения, открити през 2013-а / Guliver/Getty Images

Кръстоска между котка и мече с раздалечени очи, обитаващо Андите, охлюв без очи, който живее на тъмно на 900 м под повърхността в Хърватия, и огромно дърво са сред най-интересните видове открити миналата година, съобщи Ройтерс.

Целта на списъка, който се изготвя ежегодно от 2008 г., е да привлича внимание към факта, че специалистите продължават да откриват нови видове. През 2013 г. към известните 2 милиона са добавени 18 000.

Международен комитет таксономи и други експерти към американския Колеж за науки за околната среда и лесовъдството избира челната десетка. Списъкът се издава преди 23 май - рождения ден на Карл Линей, шведския ботаник, смятан за създател на модерната класификация на организмите.

Специалистите мислят, че в природата има още 10 милиона неоткрити вида - от едноклетъчни организми до бозайници. Те се безпокоят, че хиляди изчезват още преди да бъдат открити.

Топ 10 на найинтересните животни и растения открити през 2013а
netinfo

Както при предишните списъци и сегашният показва, че дори големи видове могат да убягнат на биолозите. Такъв е примерът с олингито - смесица между котка и мечка, 2-килограмов сродник на миещата мечка. Той живее в облачните гори на Колумбия и Еквадор и е първият месояден бозайник, открит в Западното полукълбо от 35 години.

Има и още по-голяма находка - 12-метрово драконово дърво в Тайланд с меки, копиевидни листа и кремави цветове. Хората живеещи в района го знаят отдавна, но не и учените.

Топ 10 на найинтересните животни и растения открити през 2013а
netinfo
Никой обаче не е подозирал за някои от другите видове в топ 10. Изследване под ледения шелф Рос в Антарктида откри 2,5-сантиметрова жълта анемона с повече от 20 пипала, която се зарива в леда.

Неизвестни бяха и микроби, които оцеляват на препаратите за почистване в стерилните помещения, където се сглобяват космическите апарати. Такива са открити във Флорида и Френска Гвиана.

В списъка е и светулка от Коста Рика с широчина 250 микрона - едно от най-малките известни животни.

"Много далече сме от изчерпателно познаване на биоразнообразието на Земята" - каза испанският зоолог Антонио Валдекасас, председател на комитета, избрал топ 10 на откритите миналата година видове.(БТА)