Лазар Колев получи най-тежката присъда за убийството на сестрите Белнейски
Лазар Колев получи най-тежката присъда за убийството на сестрите Белнейски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд реши окончателно подсъдимият за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев да получи най-тежката присъда - доживотен затвор без право на замяна.

Върховните съдии за втори път заседаваха по делото. През 2012 година делото за жестокото убийство на двете сестри беше върнато на Пловдивския апелативен съд за ново разглеждане и в средата на 2013 година магистратите постановиха на Колев "доживотен затвор без право на замяна".

В началото на 2014 година адвокатът на Колев Марин Марковски поиска пред ВКС клиентът му да бъде оправдан или делото да се върне отново в Пловдив. Юристът мотивира искането си с липсата на преки и косвени доказателства за съпричастието на Колев към престъплението и отново посочи, че няма самопризнания, няма очевидец, няма и снимков материал дали колата на Колев е била в местността Грамадите, където е извършено убийството.

Сестрите Росица и Христина Белнейски изчезнаха на 27 януари 2006 година. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик.

На 31 януари труповете им бяха намерени в местността Грамадите край Брацигово. Резултатите от разследването на убийството дойдоха едва след две години, след като експертиза установи следи от ДНК на Лазар Колев под ноктите на едната сестра и във вагината на другата. Той е единственият подсъдим за жестокото престъпление.