Зрелостници разсъждаваха върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров
Зрелостници разсъждаваха върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров / снимка: БГНЕС
Зрелостници разсъждаваха върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров
72535
Зрелостници разсъждаваха върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров
  • Зрелостници разсъждаваха върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров

"Живот и изкуство" в стихотворението „Кино" на Никола Вапцаров - това е темата на 41-вата задача, по която зрелостниците трябваше да избират да пишат литературно интерпретативно съчинение или есе на матурата по Български език и литература.

23 точки ще са необходими на абитуриентите, за да имат тройка на матурата. Това обяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

Евгения Костадинова, експерт от МОН, коментира, че Вапцаров е сред авторите, които се изучават и в учебно-изпитната програма: „Ние не се водим от притеснение какво ще им е трудно или лесно. Това е случайният избор - от авторите и творбите, които изучават, това се е паднало".

Ето какви бяха реакциите на излизащите от матурата зрелостници пред столични училища: „Като цяло матурата беше, лесна". „Добра тема се падна, хареса ми. Направих това, което успях. Имаше трудности, но се постарах да ги направя. Тестът не беше много сложен, само отворените въпроси".

Над 58 000 зрелостници се явиха на държавния зрелостен изпит по Български език и литература. Около 14 000 квестори следяха да няма преписвачи и редът в залите да се спазва.

Днес се проведе и националното външно оценяване по български след 7-ми клас. По вариант "2" от три възможни писаха седмокласниците.

Националното външно оценяване по български език и литература е в 2 части. Първата част, която е задължителна за всички, представлява тест от 25 въпроса със затворен и свободен отговор. Максималният брой точки е 65, а времето за работа - един астрономически час. Вторият модул е за кандидат-гимназистите. Учениците трябваше да пишат преразказ върху непознат текст от името на герой в рамките на 90 минути. Тази част от изпита носи максимално 35 точки.

Темата за преразказа тази година бе от автора Светослав Минков от произведението "Снежният човек и врабчето", а децата трябваше да преразказват от името на врабчето.

На 23 май от 8.00 ч. е втората матура по избор за 12-ти клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика след 7-ми клас.