Началници инструктират миньори от Бобов дол за кого да гласуват
Началници инструктират миньори от Бобов дол за кого да гласуват / снимка: Нова телевизия

Скрита камера на Нова ТВ разкри схема за контролиран вот в навечерието на изборите за евродепутати. Разследването на репортера Вероника Димитрова онагледи как миньори са поставени под натиск да гласуват за конкретна партия.

Записът показва как началникът на открития рудник в Бобов дол събира работниците, за да им представи нов колега и между другото да им напомни за коя партия да гласуват, кой номер бюлетина да пуснат в урната, съобщава Нова телевизия.

„...Тази седмица ще се дават и заплати. Това означава, че добре се работи с..., има постъпления... ", информира подчинените си шефът на мината.

Освен заплатите, които само този месец служителите ще получат по-рано, началникът напомня и за вече преведения аванс, който този път е набъбнал с 50 лв., с думите: „Безплатен обяд няма"

„От три години сме на 100 лв. аванс, а сега - 150. Няма никаква логика, всеки може да се сети, че е предизборно", сподели един от служителите на мината, запазил анонимност, защото с неговата заплата живеят той, съпругата му и двете им деца. Казва, че седмицата преди изборите, с колегите му са подложени на невиждана предизборна атака. Обещавали им охолен живот и работни инвестиции:

„Тази инвестиция, за да се случи, а впоследствие, за да се повтори и потрети, трябва да имаме подкрепата на... Това е основното, подкрепата на... и ние трябва да подкрепим тези, които работят и бутат отрасъла ни напред".

„Ще се заредят и картите тази седмица със заплати. Аванса го дадохме. И на 25-и, като окажем нашия вот, коджа положителен, всеки месец ще се получават парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина..."

Предизборната атака започнала в началото на месец май. Един по един служителите били привиквани. Организацията е по списък. Имената на миньорите и броят на хората, чиито глас обещават да осигурят, се записвали в списък. Пише се работният номер на работника и срещу него, колко гласа е обещал да подсигури. В деня на изборите работниците се следели стриктно с подставени лица. Който не гласува, го грози уволнение!