В петък НС се събира за вота на недоверие, гласуването ще остане за след изборите
В петък НС се събира за вота на недоверие, гласуването ще остане за след изборите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите прекъсват ваканцията си, ще заседават извънредно в петък
72467
Депутатите прекъсват ваканцията си, ще заседават извънредно в петък
  • Депутатите прекъсват ваканцията си, ще заседават извънредно в петък

Народното събрание ще заседава извънредно в петък от 10 ч. за обсъждането на внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски". Това съобщи в интервю за Дарик председателят на парламента Михаил Миков, който ще прекъсне депутатската ваканция заради дебатите по вота на недоверие. Миков обясни, че не е задължително гласуването по вота да бъде 24 часа след края на дебатите в пленарна зала и спокойно може да бъде оставено за следващата седмица:

„Ще насроча извънредно заседание - петък, от 10:00 ч., за обсъждане на вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Като изтекат 24 часа, смятам, че не е разумно да го правим в изборните дни. Казано е не по-рано от 24 часа. Може да се гласува след ден, след два, след три. Мисля, че няма смисъл да разкарваме по време на избори два пъти народните представители. Нека да започне заседанието, нека да видим кога ще приключи и смятам, че в деня на мълчание да насрочваме гласуване, няма смисъл. Нищо по закон не налага това. Така че спокойно гласуването може да отиде следващата седмица", заяви Миков.

На въпрос дали това събиране на депутатите няма да се превърне в предизборна агитация, председателят на парламента заяви, че дали е ден-два, или три преди вота, все ще е в рамките на най-горещата фаза на кампанията.

„Целта на решението, което прие парламента, е да не се използва парламентарната трибуна за тези цели, но правилникът не трябва да се погазва и сроковете са за това, за да се спазват от всеки", уточни още Миков.

Несъбирането на кворум за започване на заседание се превърна в една перманентна практика, така че всичко е възможно, допълни Миков и изрази надежда, че народните представители ще дойдат и ще обсъждат внесения вот на недоверие.

„Има достатъчно време. Ето затова го насрочвам в петък. Достатъчно време има за организация. Ако го бях насрочил за утре, тогава сигурно възражението щеше да бъде, че няма време. Надявам се, че към петък кампанията ще е поприключила", допълни Миков.

В края на миналата седмица от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента обещания вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Това е четвъртият вот на недоверие, внасян от опозицията. Този път вотът е посветен на сектор „Енергетика".

От опозицията внесоха в деловодството на Народното събрание и искане за извънредно заседание на парламента. Според правилника председателят на Народното събрание трябва да свика заседание за провеждане на дебатите по вота не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни след внасянето му. 24 часа след закриването на дебатите е и самото гласуване на вота.