Петков: Прокуратурата се държи като джобно ножче на Пеевски
Петков: Прокуратурата се държи като джобно ножче на Пеевски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият вътрешен министър Румен Петков бе привикан на разпит в СДВР заради преписка за купуване на гласове. Той в момента е част от формацията на Георги Първанов - АБВ.

"Три са целите на това действие. Първата е да влезнем с АБВ в обяснителен режим. Втората е оклеветяване, защото става дума за институционален абсурд. И третата е да се префокусира общественото внимание", заяви в "Здравей, България" по Нова телевизия Петков.

"Аз държа преписката да бъде разсекретена. Прокуратурата обявява пред мен, че е засекретена, а в същото време обявява публично, че става въпрос за купуване на гласове. Нека да каже дали е на базата на анонимен донос, дали е оперативно придобита информация, или е на базата на донос на секретен сътрудник", коментира Петков.

"Ако главният прокурор иска да покаже, че прокуратурата е независима институция, трябва да покаже, че няма да се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. Тя би трябвало да е независима институция", допълни бившият вътрешен министър.

"Очевидно на Пеевски не му харесва това, което обявявам за произхода и икономическата коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС. Не му харесва, че се обръщам към избирателите със стремежа да им обясня, че като си продават гласовете стават заложници", коментира Петков.

Той определи твърденията за купуване на гласове като абсурдни, като според него "някой услужливо е повикал медиите". Румен Петков очаква всичко в периода до изборите, включително и арести, защото натискът "придобива брутални размери".

"Това е политически натиск върху прокуратурата, която за съжаление се поддава. Ако не беше така, нямаше да засекрети преписката", на мнение е Румен Петков.

Той призова прокуратурата да отговори на три въпроса - защо разсекрети в свое официално изявление темата на секретната преписка, кой извика журналистите и какви са аргументите.

Източник: NovaNews.bg